Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен е най-новото заглавие в репертоара

...
Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен е най-новото заглавие в репертоара
Коментари Харесай

Режисьорката Катя Петрова: Пер Гюнт е герой на модерността

„ Пер Гюнт “ от Хенрик Ибсен е най-новото заглавие в репертоара на спектакъл „ София “. Постановката по пиесата на огромния норвежки драматург е дело на режисьорката Катя Петрова.


„ Пиесата е написана 1867 година, а звучи все едно е написана за през днешния ден. През историята за Пер Гюнт слагаме тематиката за приспособяването, която вълнува целия свят. Пер Гюнт е обвързван с консуматорския мироглед за приемане и неотложно задоволство на всички потребности и стремежи – всичко да става „ тук и в този момент “. И той се приспособява, сега, в който срещне компликации, той ги заобикаля. Той е воин на модерността, той по някакъв метод наподобява и на всички тези хора, които се движат по света в днешно време – те търсят благоденствие, желаят да вземат дял от богатите развити общества. На края на живота си той би трябвало да дава отговор за греховете си. И аз желая да предизвиквам всеки един от публиката да си даде отговор на въпросите, които се слагат.


Надяваме се спектакълът да въздейства полифонично –и на сетивата, и на възприятията на фена, и той да излезе вдъхновен и набожен, че човек може да се промени, в случай че желае “, показа в „ Артефир “ режисьорката Катя Петрова.

Целия диалог можете да чуете в звуковия файл.

В ролята на младия Пер е Александър Тонев, а в облика на възрастния Пер се превъплъщава Ириней Константинов. В представлението вземат участие още актьорите Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденови студентите от Нов български университет Ралица Нейкова, Антон Димитрачков, Марина Хараламбова, Емилия Тончева и Александър Гочев.
Сценографията и костюмите са дело на Борис Далчев и Михаела Добрева, композитор – Христо Йоцов, звукови картини – Светлозар Георгиев, образна среда и мапинг – Момчил Алексиев, хореография – Анна Пампулова.

Премиерните представления са на 4 и 15 февруари.

Снимки: Иван Дончев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР