Пентагонът обяви, че Съединените щати са свалили в четвъртък въоръжен

...
Пентагонът обяви, че Съединените щати са свалили в четвъртък въоръжен
Коментари Харесай

САЩ свалиха турски дрон в Сирия

Пентагонът разгласи, че Съединените щати са свалили в четвъртък въоръжен турски дрон край Хасака, наоколо до войските им в Сирия.

Анкара отхвърли апаратът да е на въоръжените ѝ сили, само че при удостоверение това би бил първият сходен случай сред двете страни - съдружници в НАТО. " Ню Йорк таймс ", " Уолстрийт джърнъл ", редица други американски и интернационалните медии удостоверяват свалянето на турски дрон от F-16 като факт, съобщи Дневник.

Министерството на защитата на Турция не прецизира чий е бил дронът, само че ударите против позиции, свързани съгласно Анкара със неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), не престават седмица откакто група под шапката на ПКК пое отговорност за гибелен атентат в столицата на 1 октомври.

Турските управляващи били предупредени, че Съединени американски щати ще прибегнат до самозащита, в случай че безпилотният уред не напусне региона, в който се намирал, съгласно събеседник на " Ню Йорк таймс " от американските сили, неоправдан да приказва обществено по тематиката.

Въздушни удари

По време на атаките на Турция от четвъртък вечерта са унищожени 30 цели на кюрдски бойци като петролен бунар, склад и убежища, а 26 бойци са " обезвредени " (т.е. убити или ранени) съгласно министерството на защитата.

Кюрдските сили оповестиха за най-малко осем убити. Те отхвърлиха изказвания на Турция, че причинителите на атентата в Анкара може да са минали през следена от тях територия. Турция от своя страна оповестява за ранени военни при нахлуване на " кюрдски екстремисти " против база в Северна Сирия.

Говорителят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър сподели, че турски дронове били видяни да правят въздушни удари в Хасака, Сирия, в четвъртък сутринта на към 1 км от американските войски. Няколко часа по-късно турски дрон се доближил на по-малко от половин километър от американските войски, бил сметнат за опасност и беше свален от аероплан F-16, без да има индикации, че Турция съзнателно е нападнала американските сили.

Турция удари цели на ПКК в Ирак след самоубийствения атентат в Анкара

Хасака е в Североизточна Сирия. Там кюрдските Сили за отбрана на народа (YPG) са острието на основния съдружник на водената от Съединени американски щати коалиция против " Ислямска страна ", Сирийските демократични сили (SDF), която продължава да работи в региона, само че наоколо са и позиции на прицел на Анкара.

В сряда турският външен министър Хакан Фидан предизвести, че " трети страни ", които пречат на интервенциите против SDF, може да се окажат цел.

И в последния диалог на министъра на защитата на Турция Яшар Гюлер с американския му сътрудник Лойд Остин е прозвучало посланието, че Анкара е подготвена за взаимна борба против " Ислямска страна ".

Турция обаче не приема решението на Съединени американски щати да работят с YPG, които за тях са сирийско отклонение на повелата през 1984 година спор с турската страна ПКК. Дадено от Швеция леговище на многочислени кюрдски бойци стана и мотив за несъгласие (чието отдръпване бе декларирано едвам през юли) на присъединението на Швеция към НАТО. През 2019 година от турски позиции бяха обстрелвани американски сили.

През март американец, нает на контракт от силите на Съединени американски щати, бе погубен в дронова офанзива в същия регион, ранени бяха още един наемник и петима американски бойци.

Турция все още не изключва нова сухопътна интервенция против кюрдските сили в Сирия след няколко сходни от средата на предишното десетилетие насетне. Такива проекти обаче бяха оповестени и предишното лято, само че се сблъскаха със съпротивата на Русия, съдружник на режима на президента Башар ал Асад, която има и наличие на терен.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР