Пентагонът използва огромните, но малко известни запаси от американски оръжия

...
Пентагонът използва огромните, но малко известни запаси от американски оръжия
Коментари Харесай

САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

Пентагонът употребява големите, само че малко известни ресурси от американски оръжия на Израел, с цел да посрещне острата потребност на Украйна от артилерийски снаряди . Това оповестиха американски и израелски чиновници, представени от вестник The New York Тimes.

Тези оръжия и муниции се съхраняват в Израел, с цел да може Пентагонът да ги употребява в спорове в Близкия изток. Съединените щати също разрешават на Израел да употребява тези ресурси при положение на неотложност.

Украинският спор се трансформира в артилерийска война на безсилие, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди дневно. Киев към този момент изчерпа боеприпасите от руската епоха и значително мина към артилерийски оръдия и снаряди, предадени му от Съединените щати и други западни съдружници.

Артилерията е в основата на огневата мощност на сухопътните сили на Украйна и Русия. Резултатът от спора може да зависи от това коя страна първа ще свърши боеприпасите, споделят анализатори. Тъй като запасите в Съединените щати последователно " пресъхват ", а американските производители на оръжия към момента не могат да се оправят с темпото на боевете в Украйна, Пентагонът се обърна към два различни източника на муниции, с цел да се оправи с дефицита: единият е в Южна Корея, а другият в Израел.
 Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е борбата при Вердюн на 21 век
Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е борбата при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве

Решението да се изпратят стотици хиляди артилерийски снаряди от хранилища в тези страни в поддръжка на въоръжените сили на Украйна е показателно за ограничавания потенциал на индустриалната база на Съединени американски щати и дипломатичната сензитивност на двама основни съдружници на Вашингтон, които преди този момент обществено дадоха обещание да не изпращат смъртоносни оръжия на Киев.

Израел неведнъж е отказвал да изпрати оръжия на Украйна от боязън да не навреди на връзките си с Москва. Първоначално той изрази опасения, че изпращането на муниции, съхранявани в израелски хранилища, в Украйна може да сътвори усещане за присъединяване му във въоръжението на тази страна. Около половината от 300 000 снаряда, предопределени за Киев, към този момент са изпратени в Европа за по-нататъшна доставка през Полша, съгласно израелски и американски чиновници.
 Украйна се пробва още веднъж да получи оръжия от Израел
Украйна се пробва още веднъж да получи оръжия от Израел

Киев желае помощ за нова система за ранно предизвестие за въздушни офанзиви

Докато министерства на защитата и военни чиновници от десетки страни, в това число страни от НАТО, се приготвят да се срещнат във военновъздушната база Рамщайн в Германия в петък, с цел да обсъдят изпращането на още танкове и други оръжия в Украйна, американски чиновници се борят да съберат задоволително количество снаряди, тъй че Киев да няма дефицит, в това число и по време на идната пролетна атака.
 NYT: Западът е почнал да приготвя Украйна за пролетен пробив
NYT: Западът е почнал да приготвя Украйна за пролетен пробив

За това демонстрират обещаните доставки на танкове и други съвременни оръжия

" Тъй като фронтовите линии към този момент са повече или по-малко неподвижни, артилерията се трансформира в най-важното бойно оръжие ", сподели Марк Ф. Кансиан, някогашен оръжеен пълководец на Белия дом, в ново изследване за Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, където той заема длъжността старши съветник.

Друг разбор, оповестен през декември от Института за външнополитически проучвания, споделя, че в случай че Украйна продължи да получава постоянни доставки на муниции, изключително за артилерия, както и аварийни елементи, тя ще има положителни шансове да си върне още повече територия, заета от Русия .

" Въпросът е дали това преимущество ще бъде задоволително за украинските сили да си върнат територията от окопалите се съветски сили ", пишат военните анализатори Роб Лий и Майкъл Кофман.

Осигуряването на украинската войска с задоволително артилерийски снаряди е част от по-големи съюзнически старания, водени от Америка, за увеличение на общата бойна мощ на Киев. Други ограничения включват изпращане на високоточни оръжия с огромен обхват, западни танкове и бронирани машини и осъществяване на комбинирани оръжейни образования.

Към днешна дата Съединените щати са изпратили или са дали обещание да изпратят малко над един милион 155 мм снаряди на Украйна . Голяма част от тях, въпреки и по-малко от половината, идват от хранилища в Израел и Южна Корея, съгласно почитан американски чиновник, поискал анонимност.

Други западни страни, в това число Германия, Канада, Естония и Италия, също изпращат 155 мм снаряди в Украйна.

Украинската войска употребява към 90 000 артилерийски снаряда на месец, към два пъти повече от производството на Съединените щати и Европа взети дружно , съгласно американски и западни чиновници. Останалите би трябвало да идват от други източници, в това число съществуващи ресурси и търговски продажби.

Както сподели Кофман в изявление, в случай че украинската войска не поправя бойната си тактичност, за по-нататъшните й настъпления може да се нуждае от доста повече артилерийски снаряди.

" Засега Съединените щати компенсират тази разлика със съществуващите запаси, само че това надали ще продължи дълго ", продължи Кофман, шеф на секцията за съветските проучвания в института CNA в Арлингтън. " Това значи, че Съединените щати поемат опасности в други райони. ".

Представители на Пентагона споделят, че са длъжни да подсигуряват, че до момента в който въоръжават Украйна, американските ресурси няма да паднат до рисково ниски равнища. Според двама високопоставени израелски чиновници Съединените щати са дали обещание на Израел, че ще презаредят складовете си в страната и неотложно ще изпратят спомагателни муниции при положение на неотложност.

" Ние сме уверени, че ще продължим да можем да оказваме помощ на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели представителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър предходната седмица. отбрана на личната ни страна.

Във вторник, 17 януари, военачалник Райдър сподели пред New York Times, че Пентагонът " няма да разисква местоположението и звената, предоставящи съоръжение ", базирайки се на оперативните условия за сигурност.

Тези военни запаси играят доста значима роля.

Когато Пентагонът за първи път повдигна въпроса за изпращане на муниции от хранилища в Израел предходната година, израелските управляващи показаха угриженост по отношение на допустима реакция от страна на Москва.

Израел наложи съвсем цялостно оръжейно ембарго на Украйна, опасявайки се, че Русия може да отмъсти, като употребява своите военни в Сирия, с цел да ограничи израелските въздушни удари против силите на Иран и Хизбула.

Отношенията сред Израел и Русия бяха подложени на тествания от началото на войната в Украйна през февруари предходната година. Украински публични лица неведнъж са подлагали на критика израелското държавно управление, че дава на Киев единствено лимитирана поддръжка и се поддава на натиска от Москва.

По-късно Пентагонът и Израел реализираха съглашение да изпратят към 300 хиляди 155-милиметрови патрона, съгласно американски и израелски публични лица.

Запаси от американско военно съоръжение и муниции се появиха в Израел по време на арабско-израелската война от 1973 година, когато Съединените щати трансферираха оръжия, с цел да попълнят запасите на израелските сили.

След края на войната Вашингтон построи хранилища в страната при положение на нова рецесия. Стратегически меморандум, подписан през 80-те години на предишния век, сложи основата за " авансово депозиране " на активи на Пентагона в Израел. Това споделиха двама някогашни американски чиновници и един някогашен почитан израелски боен.

Американски танкове и бронетранспортьори в началото са били ситуирани в пустинята в Южен Израел с упованието, че могат да бъдат употребявани от американските сили в района, съгласно източници, поискали да останат анонимни.

Според някогашен американски оръжеен контрольор програмата е разширена през 2000-те години. Оттогава тя включва муниции за армията, флота и американските военновъздушни сили, всички съхранявани на обособени места, до които единствено американските военни имат достъп.

Според отчет на Изследователската работа на Конгреса на Съединени американски щати, оповестен през февруари 2022 година, на Израел е било разрешено да вземе част от американските муниции от тези депа по време на войната с " Хизбула " през лятото на 2006 година и по време на интервенции против срещу " Хамас " в линията Газа през 2014 година

Миналата година Пентагонът също се обърна към Южна Корея с молба за превозване на оръжие от американски хранилища в тази страна до Украйна.

Според почитан американски чиновник южнокорейците са посочили по-голяма подготвеност да си сътрудничат със Съединените щати във връзка с запасите, в сравнение с Израел. Но те също се опълчиха на изпращането на артилерийски снаряди непосредствено в Украйна, въпреки и по разнообразни аргументи. Правителството на Южна Корея не искаше артилерийски снаряди с надпис R.O.K. (Република Корея) да се появяват в Украйна, тъй като това би нарушило корейските закони за експорт на оръжие.

Но беше открит компромис. Страните се споразумяха оръжията от корейските хранилища да бъдат изпратени за попълване на американските ресурси в други страни.

Съединените щати също се съгласиха да купят 100 000 нови артилерийски снаряда от Южна Корея, заяви по-рано Wall Street Journal.

Американски чиновници споделят, че оръжията, складирани в чужбина, ще оказват помощ на украинците да устоят, до момента в който американските компании не усилят производството.

<...>

Освен това Съединени американски щати оказват помощ на Киев да употребява боеприпасите по-ефективно. Украинците направиха толкоз доста артилерийски офанзиви, че към една трета от 155-милиметровите гаубици, предоставени от Съединени американски щати и други западни страни, се повредиха и бяха изпратени за ремонт.
 NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, постоянно се поврежда, ремонтират я в Полша
NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, постоянно се поврежда, ремонтират я в Полша

Тя не била разчетена за толкоз интензивни военни дейности

През лятото, по време на тежки боеве сред Украйна и Русия в Източен Донбас, чиновници на Пентагона получиха сателитни изображения, показващи опустошения върху земеделска земя сред линиите на вражеските окопи. Полетата се трансфораха в лунни пейзажи, осеяни с хиляди кратери, оставени от удари на снаряди.

Оттогава американски чиновници приканват украинците да употребяват артилерията по-разумно . А идването на ракетна артилерия с точно ориентиране, като HIMARS, разреши на Украйна да нанася по-точни удари.
 Първо
Първо " Джавелин ", по-късно HIMARS, в този момент " Пейтриът " - Какво следва?

Генерал Ходжис: Въпросът е по какъв начин да се помогне най-вече на Украйна, без да прерасне в спор САЩ-Русия или НАТО-Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР