Пентагонът е убедил повече от половин дузина съюзници да се

...
Пентагонът е убедил повече от половин дузина съюзници да се
Коментари Харесай

САЩ повеждат коалиция срещу хутите в Червено море

Пентагонът е убедил повече от половин дузина съдружници да се причислят към военноморска оперативна група в Червено море на фона на възходящите офанзиви на подкрепяните от Иран бунтовници против комерсиалното мореплаване, които доведоха до повишение на цените на петрола.

Обявяването на интервенцията, която министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин назова " Пазител на просперитета ", пристигна единствено няколко часа, откакто английската петролна компания BP съобщи в понеделник, че стопира всички транспорти през водния път, базирайки се на " влошаващата се обстановка със сигурността ". BP е огромен производител на нефт в Ирак и газ в Оман., или съвсем една десета от международното търсене, което го трансформира в една от най-натоварените енергийни точки в света.

Разполагането на военноморските сили, в което ще вземат участие кораби от няколко членки на НАТО, в това число Англия и Франция, както и районни съдружници като Бахрейн, се прави в миг, когато подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен усилиха нападенията си против американски цели в района. Нападенията на хутите против комерсиалното мореплаване, които съгласно бунтовническите водачи са в отговор на израелската атака против " Хамас ", се усилват непрекъснато през последните седмици, като от средата на ноември до момента те са най-малко 11. В неделя Съединени американски щати оповестиха, че един от военните им кораби, USS Carney, е свалил 14 атакуващи дрона, изстреляни от хутите.
Реклама
Решението на Вербовъчна разработка да избегне прекосяването през Червено море увеличи цените на петрола в понеделник, като интернационалният бенчмарк брент нарастна с 1.8% на равнище от 77.95 $ за барел.
Как ще се работи
Новата военноморска оперативна група ще работи дружно, като Остин ще свика виртуална среща на интернационалните сътрудници във вторник, с цел да разиска ескалацията от страна на хутите.

" Предприемаме дейности за създаване на интернационална коалиция за справяне с тази опасност ", съобщи Лойд Остин по време на среща в Израел в понеделник, представен от Financial Times. След визитата си в Бахрейн, където е основан Пети флот на Военноморски сили на Съединени американски щати, министърът на защитата ще се качи на борда на самолетоносача USS Gerald R Ford, който сега се намира в източната част на Средиземно море, а също по този начин ще направи аудиенция в Катар.
Подкрепяните от Иран бунтовници хути са нараснали ударите по плавателни съдове в сериозно значим за международната търговия морски път. Реклама
Разширяването на оперативната група за Червено море е част от по-широки дипломатически старания на Вашингтон. В понеделник в Израел беше и военачалник Чарлз Браун, ръководител на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати, който посети страната след визитата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан предходната седмица. Ръководителят на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс пък се срещна с катарски и израелски представители, с цел да разиска освобождението на още заложници, държани от " Хамас " в Газа.

По време на визитата си в Израел Остин съобщи, че страната би трябвало да бъде " по-хирургична " по време на военната си акция. Той и сътрудника му разискаха и смяна в офанзивата в Газа, като се планува интервенциите с висока активност да спрат. Съединени американски щати не изключват военни дейности против цели на хутите, в случай че нападенията против кораби продължат, обявиха публични лица. Страната ще " предприеме подобаващи дейности... в определено от нас време и място ", съобщи президентският консултант по националната сигурност Джейк Съливан по-рано този месец.

Още преди известието на BP международните снабдители на сила и комерсиалните превозвачи започнаха да заобикалят тесния пролив Баб ел-Мендеб в южния завършек на Червено море, където танкерите плават близо до зоната, следена от бунтовниците хути. Решението на BP пристигна, откакто търговецът на артикули Trafigura съобщи, че подхваща " спомагателни защитни ограничения " за своите лични и наети кораби. Няколко от най-големите корабни компании в света, в това число MSC, Hapag-Lloyd и Maersk, също стопираха пътуването през Червено море заради опасности за сигурността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР