Пентагонът е надценил с около 3 милиарда долара стойността на

...
Пентагонът е надценил с около 3 милиарда долара стойността на
Коментари Харесай

Счетоводна грешка в САЩ може да донесе на Киев още оръжие за милиарди долари

Пентагонът е надценил с към 3 милиарда $ цената на боеприпасите, ракетите и другото съоръжение, което е изпратил на Украйна, споделиха в четвъртък помощник на Сената и чиновник на защитата. Това е неточност, която може да докара до изпращането на повече оръжия в Киев за украинската защита, заяви извънредно " Ройтерс ".

Грешката е резултат от установяване на по-висока от действителната стойност на оръжие, което е взето от складовете на Съединени американски щати и по-късно е изпратено в Украйна, споделиха двама висши чиновници на защитата в четвъртък.

" Открихме несъответствия в метода, по който оценяваме оборудването, което сме дали " на Украйна, сподели един от висшите чиновници на защитата пред " Ройтерс ". Служителите и помощникът на Сената приказваха при изискване за анонимност. Конгресът ще бъде известен за счетоводната промяна в четвъртък, споделиха източниците.

Служителят на защитата сподели, че е допустимо разликата при надценяването на оръжията да нарасне до повече от 3 милиарда $, защото Пентагонът изследва обстановката по-задълбочено.

Обяснението е, че в своето счетоводство при оценка на военната помощ Пентагонът употребява цената, на която би трябвало да бъдат възобновени наличностите в запаса, вместо настоящата стойност на оръжието, когато е към този момент амортизирано все още на покупката, споделиха висши чиновници на защитата. В случая със 155-милиметровите муниции за гаубици, от които повече от 1.5 милиона броя са изпратени в Украйна, всеки коства към 800 $ през днешния ден. Но действителната цена на всеки снаряд, който е бил доставян на американската войска всяка година в продължение на няколко десетилетия, може да бъде осреднена за доста по-ниска цена, сподели един от висшите чиновници на защитата.

От август 2021 година Съединените щати са изпратили от запасите си оръжия на стойност към 21.1 милиарда $ в Украйна.

Въпреки че не е несъмнено по какъв начин Конгресът ще реагира на новината, смяната на оценката на оборудването може да отсрочи нуждата администрациите на Байдън да изиска от Конгреса позволение за повече средства за Украйна, до момента в който се ускорява борбата за повишение преди 1 юни на тавана на дълга на Съединени американски щати.

Съединени американски щати са изпратили огромно многообразие от съоръжение в Украйна в 37 пакета с помощта на президентска заповед за евакуиране на наличия, в това число пускови установки за високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), противотанкови оръжия Javelin и ракетна система земя-въздух Patriot.

" Отделните елементи от въоръжените сили - армията, флота, военновъздушните сили, морската пехота - използваха настоящата възстановителна цена на продукта ", сподели един от висшите чиновници на защитата.

Служебна записка от 31 март, забелязана от " Ройтерс ", коментира на висшите счетоводители във всеки клон на въоръжените сили кой способ би трябвало да се употребява, цитирайки съществуващата регулация.

Ще отнеме време, с цел да се работи по отчитането на съоръжение на стойност милиарди долари, изпратено в Украйна, споделиха високопоставени чиновници на защитата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР