Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа

...
Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа
Коментари Харесай

Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години?

Пенсионните системи в Европа са прекомерно разнообразни. Къде в Европа се работи най-дълго за пенсия и къде пенсионерите получават най-хубави приходи? Ето някои съпоставения.

“Работим на смени, в това число през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст ”, споделя Фарид от Франция. Той е синдикалист и стачкува дружно с над 1 милион французи против проектите на държавното управление да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Но това, което е призрачен сън за французите, е фантазия за германците, които скоро ще се пенсионират на 67, пише .

Какви съпоставения могат да се създадат?

Системите са доста разнообразни, споделя Моника Куайсер от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Но някои неща си наподобяват в множеството страни: “Първо, раждаемостта е спаднала и второ, предстоящата дълготрайност на живота се усилва. И би трябвало да се реши по какъв начин да бъде разпределена спомагателната тежест, тъй че да не бъдат натоварвани единствено най-младите. Всичко това би трябвало да се финансира. ”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са изключително значими: обществени разноски, т.е. какъв брой коства съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

На каква възраст се пенсионират в другите европейски страни? А в България?

Най-дълго работят нидерландците. За пенсия от системата на публичното обезпечаване е належащо претендентът да е навършил 66 години. Но множеството хора стопират да работят по-рано и се пенсионират още на 63. И в Германия доста хора се пенсионират на 63, въпреки че формалната пенсионна възраст за момента възлиза на 63 години и 8 месеца. При това възрастта за излизане в пенсия се подвига непрекъснато според от годината на раждане с по няколко месеца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР