Пенсионната реформа продължава да оказва ефект най-вече върху хората с

...
Пенсионната реформа продължава да оказва ефект най-вече върху хората с
Коментари Харесай

Всяка трета нова пенсия е инвалидна

Пенсионната промяна продължава да оказва резултат най-много върху хората с максимален принос към публичното обезпечаване. По-малко хора съумяват да се пенсионират по общите условия, само че една трета от новите пенсии не престават да бъдат инвалидни, а от ден на ден търсят метод да излязат в пенсия предварително. Това излиза наяве от последния разбор на Националния застрахователен институт за новоотпуснатите пенсии, оповестен в " Сега ".
През първите шест месеца на 2018 година в пенсия са излезли 46 461 българи, със 7.8% по-малко, в сравнение с през същия интервал на 2017 година От тях обаче единствено 23 937 са с персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст. При хората от всеобщата трета категория, които са излезли в пенсия по общите условия, понижението е с 9.7% по отношение на същия интервал на 2017 година Те са едвам 18 151 от всички нови пенсионери. Това са хората, за които възрастта и стажът за пенсия порастват всяка година, като през 2018 година за дамите бяха нужни навършени 61 година и 2 месеца и 35 година и 6 месеца стаж, а за мъжете - навършени 64 година и 1 месец и 38 година и 6 месеца стаж.
След взрива на нови пенсионери в бранш " Сигурност " обстановката при тях се възстановява. В пенсия са излезли единствено 492-ма души от тази категория, което е 2.2 пъти по-малко, в сравнение с през първото полугодие на 2017 година (1094). Това обаче си има пояснение - за тях в края на предходната година изтече преходният интервал за пенсиониране по старите, по-благоприятни условия. От 2016 година за военни, служители на реда и така нататък за първи път беше въведена минимална възраст за пенсия и това докара до взрив на " млади " пенсионери от силовите ведомства. Повечето обаче побързаха да се пенсионират още в първата година на гратисния интервал.
Обратната наклонност се следи при хората, които се вземат решение на предварително пенсиониране. Техният брой остава дребен на фона на общата статистика, само че пък нарастването им е доста - с 18.8% по отношение на първите шест месеца на 2017 година Предсрочно са избрали да излязат в пенсия 1499 души, а недостигащият им стаж е приблизително 10.5 месеца. Срещу това те получават понижена пенсия. При инвалидните пенсии, които са бодил в очите на ръководещата коалиция, също има понижение, само че по-малко - 5.3%. Тези пенсии обаче устойчиво остават към една трета от всички новоотпуснати персонални първи пенсии - за първото полугодие на 2018 година са 34.7%, а за същия интервал на по-миналата година бяха 34%.
От януари до края на юни предходната година 13 906 лица са получили персонални пенсии за неработоспособност заради общо заболяване. Това са инвалидните пенсии на хора, които имат прочут застрахователен стаж. Отделно са обществените пенсии за неработоспособност, които се дават на хората в най-тежко състояние. Те са 1833 за първите шест месеца на 2018 година и нищожно се усилват по отношение на същия интервал на 2017 година 353 003 пенсионери пък са получавали така наречен четвъртинки, добавка под формата на обществена пенсия за неработоспособност, която не се отпуска на нови пенсионери от 2015 година Техният брой понижава с 33 119 (8.6%) по отношение на 30 юни по-миналата година. От 1 януари т.г. тези четвъртинки се трансформират във финансова помощ по новия закон за хората с увреждания, като в случай че сумата се окаже по-малка от получаваната до момента, ще се одобри по-благоприятният вид за пенсионера.
Все още следва да се види резултатът от две основни промени, направени изненадващо във втората половина на предходната година. Смяташе се, че част от хората, навършили години и стаж за пенсия в последните години, отсрочват пенсионирането си за 2019 година, когато трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Таванът обаче остана за всички, като сега е 910 лева, а от 1 юли ще се вдигне на 1200 лева Броят на инвалидните пенсии пък би следвало да е повлиян от наредбата за здравната експертиза, която действително влезе в действие в края на предишното лято. Първите сигнали от ТЕЛК бяха, че хората всеобщо губят старите си проценти неработоспособност. Наредбата приключи опцията в експертизата да се дават вкупом проценти за всички болести, като остави да важи главното заболяване
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР