Пенсионерите ще получават ковид добавка от 60 лева към пенсиите

...
Пенсионерите ще получават ковид добавка от 60 лева към пенсиите
Коментари Харесай

Пенсионерите с ковид добавка от 60 лв. след Нова година, ще я получават 6 месеца |

Пенсионерите ще получават коронавирус добавка от 60 лв. към пенсиите след 1 януари. Тя ще се изплаща през идната половин година.  

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след съвещанието на държавното управление. 

Имаме доста преизпълнение на приходите в бюджета. Събрани са 1.2 милиарда лева данъчни доходи повече даже и от плануваните след актуализацията на бюджета. Това преизпълнение ще бъде пренасочено към Народното събрание с предложение от държавното управление по какъв начин да бъде изразходвано. Ако Народно събрание реши да не бъдат разходвани, автоматизирано с тях ще се понижи размерът на недостига, съобщи финансовият министър. 

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 148,71 лева на 170 лева от 25 декември, реши държавното управление. Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на съвсем 69 000 пенсионери. 

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните, оповестиха от държавната пресслужба.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР