Пенсионерите с ниски доходи в Кипър ще получат великденска надбавка

...
Пенсионерите с ниски доходи в Кипър ще получат великденска надбавка
Коментари Харесай

Раздават по 190 евро за Великден на бедните пенсионери в Кипър

Пенсионерите с ниски приходи в Кипър ще получат великденска надбавка от 190 евро, реши държавното управление. Близо 95 млн. евро са планувани в бюджета за тази година за надбавки и спомагателни помощи на възрастните хора.

Великденската помощ се отпуска в границите на държавния проект за подкрепяне на пенсионери с ниски приходи. Тя ще бъде изплатена на възрастните хора с приход до 7000 евро (за едночленно домакинство) или 12 000 евро (за семейство от двама пенсионери), прецизираха от държавната пресслужба.

Предвижда се към 16 200 души да получат празничната надбавка. Разходите на държавното управление за нея ще са малко над 3 млн. евро.

Близо 150 000 са пенсионерите в Кипър в края на 2021 година, демонстрират статистическите данни. Почти 120 000 души от тях получават пенсия за напреднала възраст, чийто междинен месечен размер през предходната година е 805 евро.

 istock
Най-ниската пенсия в Кипър сега е 710 евро и следва нейното повишение през тази година с 5%, при което тя ще доближи 745 евро, заяви по-рано общественият министър Янис Панайоту.

Близо 6000 пенсионери с ниски приходи са се присъединили в схемата за финансирани от страната почивки през предходната година.

През 2022 година държавното управление е изплатило над 87 млн. евро за надбавки и помощи за пенсионери с ниски приходи, а в бюджета за тази година за тази цел са планувани близо 95 млн. евро.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР