Пенсионерите и хората с увреждания са възможност бизнесът да запълни

...
Пенсионерите и хората с увреждания са възможност бизнесът да запълни
Коментари Харесай

Фирми наемат пенсионери заради липсата на кадри

Пенсионерите и хората с увреждания са опция бизнесът да запълни отчасти неналичието на фрагменти. Това мнение изрази пред Българска телеграфна агенция Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация по заетостта. Тя сподели, че проблем с пазара на труда в България е демографската рецесия и приключването на фрагменти в чужбина.
 
Пенсионерите могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа, която да бъде проведена по отношение на техните благоприятни условия и условия, само че и потребна за работодателя. Българските работодатели не би трябвало да са резервирани към възрастните хора. Моята майка, да вземем за пример, е на 93 година и работи доста добре с интернет и всички онлайн приложения, разяснява Василева.
 
Относно наемането на хора с увреждания тя уточни, че доста от работодателите не са наясно с ограниченията и процедурите, предоставени от страната. Василева счита, че би трябвало да има по-добра разяснителна акция, която да помогне на работодателите да нямат терзания при назначение на хора с решения на ТЕЛК.
 
Като чуят за човек с ТЕЛК, множеството работодатели се тормозят. Изключително доста хора са с ТЕЛК, само че множеството от тях са работоспособни. Освен това мотивацията за работа при тези хора е по-голяма от тази на останалите чиновници, разяснява специалистът. И добави, че хора с ТЕЛК, съгласно болестта си и съгласно спецификата на работа, могат най-често да получат реализация в най-различни браншове.
 
Внос на фрагменти от чужбина
 
В момента от пазара на труда излизат 100 индивида, които биват заместени едвам от 62-ма. България има сериозна демографската рецесия, която не би трябвало да подценяваме. Възможностите за намирането на хора са лимитирани, а има огромно предложение, счита Василева. Тя приветства привличането на фрагменти от трети страни, като от няколко години приказва за целеустремен импорт.

Взимат ли по-висока пенсия работещите пенсионери

Не можем да се оправим с казуса без целеустремен импорт от трети страни. Държавата би трябвало да сътвори по-добри механизми и да е ясно на какво могат да разчитат работодателите, разяснява специалистът.
 
По отношение на това дали българският бизнес се е възползвал от наемането на украинци, Василева сподели, че към 5000 жители на Украйна са почнали работа. По думите ѝ това не е задоволителен запас на фона на търсенето.
 
 istock istock
Когато жителите на друга страна бягат от война, е друго от това у нас да идват чужденци за търсене на работа. Не мисля, че украинците са задоволителен запас да се покрие дефицитът на фрагменти, тъй като те са стимулирани да се завърнат в родината си, да подредят отначало живота си, разяснява ръководителят на Българската конфедерация по заетостта.
 
Целта на привличането на повече хора на трудовия пазар може да стане единствено в случай че страната сътвори предпоставки за това. Мое предложение е, в случай че вместо налог общ приход, се направи система за бонус общ приход, т.е. за всеки един направен наш лев страната да ни дава още 50 ст., това неизбежно ще притегли неактивни хора в работоспособна възраст на българския пазар. разяснява още Василева
 
Стимули за служителите 
 
Работодателите знаят, че в случай че изтърван квалифицираните фрагменти, мъчно могат да назначат нови. Те са изобретателни по какъв метод да ги задържат, с цел да могат да ги стимулират да останат, като да вземем за пример да дадат 13-а, даже и 14-а заплата в някои компании. Предлагат се и разнообразни съвременни обществени придобивки. Ако фирмите са добре печелещи, работещите се могат да бъдат подтиквани с
бонуси, съобщи Василева. Като образец тя уточни компаниите в ИТ бранша, аутсорсинга и производството.
 
По мотив Европейската седмица по сигурност и здраве на работа Надя Василева сподели, че съгласно нея е най-важно е да се образоват работещите в точния момент и съответно, с цел да не се стига до проблеми и произшествия на работното място.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР