Пенка Татарова, управител на Арком 3“: Избрахме да отглеждаме aмериканска

...
Пенка Татарова, управител на Арком 3“: Избрахме да отглеждаме aмериканска
Коментари Харесай

Американската боровинка – полезна, вкусна, нестандартна

Пенка Татарова, шеф на „ Арком 3 “: Избрахме да отглеждаме aмериканска боровинка, тъй като е доста потребна, вкусна и ексцентрична за България

Изискванията за качество на Lidl са високи - каквито желаеме да покрива нашия артикул, достигайки до крайния клиент.

Как се случи да се ориентирате към развъждането на американска боровника преди шест години?

Като дете прекарвах летата при моята баба, която ме научи на обич към земеделието. Преди шест години взех решение, че това е добър вид да избягам от градския живот и стресиращото корпоративно всекидневие. Така стартира всичко. Избрахме културата боровинка тъй като искахме да е нещо потребно и ексцентрично. Тогава тази просвета към момента не бе особенно позната в България и се обрисуваше като много търсена на интернационалните пазари. Купихме малко земя в региона на с.Виноградец, Пазарджишко и се заехме да организираме засаждането с трайни насаждения от висока американска боровинка. През годините последователно увеличавахме площите.

Ако трябваше да започнете изначало със настоящия ви опит, какво бихте трансформирали?

Бих избрала по-високо местонахождение в планината. Глобалното стопляне несъмнено се усеща доста на полето, а боровините не обичат доста парещ климат.

Разкажете повече за района, в който отглеждате боровинките - каква е спецификата на климата, почвата, какво е особено за качественото развъждане на този плод?

Село Виноградец се намира в Южна България, на 70 км от столицата. Разположено е върху разлятата, необятна и равна част на Средна гора сред Тополница и Марица. Откъм запад и юг над селото има ред височини, от които най-високата е Картал тепе – 554 м. Надморската височина на селото е 275 м. Край селото има остатъци от три замъци. Виноградец е землище с обичаи по развъждане на лозя и винопроизводство. Има също по този начин и много черешови насъждения. Определено боровинките които отглеждаме изненадват всичките ни съселяни. Почвите са песъчливи, с невисоко PH, което е мечтаната почва за развъждането на боровинки. Културната боровинка е висок шубрак. Вирее в кисели (PH 4.5-5.5), влажни почви, богати на органична материя. В цялостно плододаване растенията встъпват сред 5-7 година. Напояваме насъжденията с вода от бент. Белмекен посредством Напоителни системи Топлница.

Колко индивида работеха при вас първоначално и какъв брой в този момент? Каква повърхност обработвате?

Започнахме грижата за насажденията основно фамилно, само че с увеличение на площите разширихме личния състав. Постоянно имаме двама служащи, само че в сезона на брането, което е напълно ръчно, бригадата доближава и до 20 индивида дневно. В момента отглеждаме 40 дка с боровинки, някои от които към момента са напълно млади.

Какви са главните провокации, с които се срещате?

Определено най-голямото предизвикателство е преодоляването на плевелите. Нашата плантация е сертифицирана за био произвеждане и потреблението на хербициди е невероятно. Борбата с плевелите е единствено ръчна.

Каква е разликата в земеделските грижи при биологичното произвеждане и при обичайното и за какво решихте да се сертифицирате по Global G.A.P?

Био продуктите са насочени към една по-чиста околна среда. Био храната има потвърден генезис, тя се инспектира постоянно, а условията към нея са заложени от законите на Европейския съюз. Био земеделието подкрепя био разнообразието, предизвиква по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис.

Био производството не употребява рисковите пестициди и хербициди и не позволява потребление на ГМО модифицирани култури. Торовете са напълно резултат от натурални биологични процеси без неразрешени субстанции.

По отношение за решението да се сертифицираме по Global G.A.P - взехме го най-много, тъй като искахме да бъдем сътрудници на Лидл България. Оказа се, че ние съблюдаваме множеството от дефинираните положителни практики в земеделието и преминахме доста бързо през процеса.

Какви са главните преимущества, които ви носи партньорството с Лидл България?

Партньорството с Lidl е доста скъпо за нашата неголяма плантация, тъй като в тяхно лице срещаме доста правилен бизнес сътрудник. Компанията има оптимални и ефикасни процеси на доставки, посредством които знаем какви поръчки имаме седмица напред и можем да планираме дълготрайно. Получаваме заплащането на продукцията правилно и постоянно съгласно уговорените периоди. Не на последно място условията за качеството на продуктите в Lidl са високи и такива, каквито ние желаеме да следваме, предлагайки нашия артикул на крайния клиент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР