Pending – това е надписът, който излиза в официалния сайт

...
Pending – това е надписът, който излиза в официалния сайт
Коментари Харесай

Действително ли сме спечелили срещу Оман по аферата КТБ?

Pending – това е надписът, който излиза в формалния уебсайт на Международния център за арбитраж при капиталови разногласия (орган на Световната банка), когато бъде потърсена информация за делото, заведено от Оманския държавен фонд против България поради КТБ. Думичката е в графата " статут на делото ".
За незапознатите – " pending " безусловно се превежда като " в очакване ". А последната въведена информация касае 28 февруари, когато и България, и оманците, са показали своето виждане за нещата по отношение на разноските по делото.
Информацията е извънредно странна поради публично известие от финансовото министерство от 18 април късно вечерта. Тогава от подопечното на Владислав Горанов ведомство се похвалиха, че дефинитивно сме спечелили арбитража против оманците, както още един арбитраж – против EVN. Проверка за делото с EVN демонстрира следното - в графата " статут на делото " написа " concluded " т.е. приключено, а за разлика от делото с Оманския държавен фонд в формалното известие на финансовото министерство беше конкретизирано, че искът от страна на ЕРП-то към България е бил за 850 млн. евро.
Всъщност не е ясно какво тъкмо обезщетение са поискали оманците, които бяха миноритарен акционер в КТБ и по медийни изявления предлагаха проект за излекуване на банката, само че Българска народна банка сподели, че публично подобен проект не е пристигнал при тях. Припомняме, че eдно от заключенията на станалия към този момент явен отчет на Временната анкетна комисия за инспекция на банкрута на Корпоративна комерсиална банка касае тъкмо миноритарните акционери в КТБ, един от които е Оманският фонд. Според отчета миноритарните акционери в КТБ не са упражнили задоволителен надзор.
В персоналния си профил във Фейсбук някогашният ни дипломат в Русия Илиян Василев е безапелационен, че финансовото министерство заблуждава и делото с Оманския държавен фонд не е завършило, защото няма метод то да завърши без да е оповестено на уеб страницата на арбиртажната конструкция към Световната банка. Ако има край, това е станало чрез някакво съглашение, а оманците не биха сключили съглашение без да получат обезщетение. Въпросът е какво, пита Василев и задава и други въпроси – дали компенсацията няма връзка с Топлоелектрическа централа Варна и Ахмед Доган и дали финансовото министерство преднамерено крие размера на въпросното обезщетение? Податка към това какъв може да е размерът се крие в самото известие на финансовото министерство от 18 април - в него се споделя, че България е спечелила два арбитража, за общо над 1,5 милиарда евро, като този с EVN е за 850 милиарда евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР