Пеле. Снимка ЕПА-БГНЕСВълшебната бразилска футболна звезда Пеле, която се издигна

...
Пеле. Снимка ЕПА-БГНЕСВълшебната бразилска футболна звезда Пеле, която се издигна
Коментари Харесай

Кралят на футбола Пеле си отиде! Рекордът му от 1281 гола остава ненадминат

Пеле. Снимка ЕПА-БГНЕС
Вълшебната бразилска футболна звезда Пеле, която се издигна от беднотия, с цел да стане един от най-великите и известни спортисти в актуалната история, умря на 82-годишна възраст, заяви щерка му в Instagram.

Той влизаше и излизаше от болница през последните месеци, откакто му беше открит израстък на дебелото черво.

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Насименто, означи международен връх от 1281 гола и е единственият състезател, който в миналото е печелил Световната купа три пъти.

Той беше почитан поради големия си гений и повече от всеки различен състезател по негово време можеше всичко с футболната топка: игра и с два крайници, имаше ужасно движение и устойчивост, можеше да стреля чудесно с глава, да подава и несъмнено – да вкарва голове.

Той се причисли към тима на Сантос на 15-годишна възраст и трансформира дребния крайбрежен клуб в едно от най-известните имена във футбола, напомня БНР.

През ослепителен 18-годишен интервал в клуба той завоюва всички почести в бразилския футбол, както и две Копа Либертадорес – южноамериканският еквивалент на Шампионската лига – и две Междуконтинентални купи, годишният шампионат, провеждан сред най-хубавите тимове в Европа и Южна Америка.

Талантът му скоро е разпознат от националния тим и той е определен за състава на Бразилия за Световното състезание през 1958 година в Швеция – макар че психологът на тима назова 17-годишния „ явно детски “ и го посъветва да не играе.

Пеле означи хеттрик в едно полувреме на полуфинала против Франция и още два гола на финала против шведския отбор-домакин – помагайки на Бразилия да завоюва първата си шампионска купа.

Контузии го извадиха от всички мачове като се изключи два от Купата през 1962 година, която Бразилия завоюва. На шампионата през 1970 година в Мексико към този момент изцяло зрял 29-годишен Пеле печели купата за трети път с тим на Бразилия, който включва други звезди като Карлос Алберто Торес и Тостао, и е считан от мнозина за най-великия тим в миналото.

„ Казах си преди мача: „ Той е изработен от кожа и кости, както всички останали “, сподели Тарчизио Бургних, италианският бранител, претрупан да маркира Пеле във финала през 1970 година

„ Но сгреших “, уточни Тарчизио.

Първоначално Пеле се отхвърля от дейна футболна активност през 1974 година, само че по-късно приема предложение през идната година да играе в новосъздадената Северноамериканска футболна лига за удивителната тогава сума от към 1 милион $ на година.

На терена Пеле изведе Ню Йорк Космос до шампионата на лигата през 1977 година и притегли милиони почитатели към спорт, който преди този момент изглеждаше недосегаем и европейски.

Години по-късно, когато Съединените щати завоюваха правото да бъдат хазаин на Световното състезание през 1994 година, ръководителят на американската футболна федерация назова Пеле „ най-важната “ причина за това.

1281 гола на Пеле в 1366 мача, съгласно таблицата на уеб страницата на ФИФА, идват със стряскащата скорост от 0,94 гола на мач. Някои от тях бяха другарски или в мачове, изиграни като част от военната му работа, само че той беше също толкоз плодотворен в публични шампионати – със 757 гола в 812 мача.

Пеле страдаше от редица здравословни проблеми през последните години, в това число интервенция на тазобедрената става, която му аргументи повтарящи се болки и проблеми при вървене без помощ. Той понижи обществените си изяви, само че остана деен в обществените мрежи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР