Пекин се опитва да намали напрежението с Вашингтон. Главният преговарящ

...
Пекин се опитва да намали напрежението с Вашингтон. Главният преговарящ
Коментари Харесай

Китай направи първата стъпка към мир със САЩ

Пекин се пробва да понижи напрежението с Вашингтон. Главният договарящ е декларирал на представители на Белия дом, че Китай възнамерява да понижи митата върху импорт на коли и да усили покупките на соя и друга земеделска продукция, написа The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Двете страни са провели конферентен диалог, в който е взел участие и министърът на финансите Стивън Мнучин - първата сесия, откакто Вашингтон и Пекин реализираха 90-дневно помирение на 1 декември в Буенос Айрес. Все още е неразбираемо дали тези първи обещания ще са задоволителни, с цел да положат основите на цялостна комерсиална договорка до крайния период от 1 март.

Разговорите идват в миг, в който Съединени американски щати покачва условията си от своя стопански противник да пази американската интелектуална благосъстоятелност.

На автомобилния фронт Китай е подготвен да понижи митата от 40 на 15%. Не е ясно от кой момент смяната ще стане факт, само че Белият дом упорства тя да влезе в действие допустимо най-скоро. Съединени американски щати е изнесла 266 хиляди автомобила към Китай през 2017 година

Поднебесната империя увеличи митата като част от отговора си против новите данъци, наложени от Съединени американски щати по-рано тази година.

Китай също по този начин форсира нов патентен закон, с който ще отговори на терзанията на Съединени американски щати по отношение на интелектуалното право. Очаква се той да бъде утвърден през идната година, като да включва по-големи санкции.

Тепърва ще забележим и по какъв начин ареста на финансовия шеф на Huawei, която бе освободена под гаранция, ще се отрази на диалозите. Малко откакто тя бе арестувана в Канада, Китай сложи под арест Майкъл Ковриг, някогашен канадски посланик, който в този момент изследва Северна Корея. Канада съобщи, че няма явна връзка сред двата случая. А Вашингтон и Пекин упорстват, че казусът с Huawei няма да попречи на диалозите.

Във вторник президентът Доналд Тръмп съобщи пред Reuters, че е подготвен да се намеси в правосъдното министерство по случая, в случай че това ще помогне да бъде обезпечена договорка. Уанджоу Менг бе арестувана по искане на Съединени американски щати поради изказвания за нарушение на глобите против Иран.

Намаляване на митата ще помогне на немските автомобилни производители. Daimler и BMW създават коли в Съединени американски щати и ги изнасят към Китай. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР