Пекин е увеличил златните резерви на страната за пети пореден

...
Пекин е увеличил златните резерви на страната за пети пореден
Коментари Харесай

Китай продължава да трупа златни резерви

Пекин е нараснал златните запаси на страната за пети следващ месец, разширявайки напъните на международните централни банки да подсилят вложенията си в скъпоценния метал. Народната банка на Китай е прибавила 18 тона злато през март, демонстрират оповестените на 7 април данни на уеб страницата на институцията. С което общото количество на златните й ресурси е достигнало към 2 068 тона след насъбраните в интервала ноември 2022 година – февруари 2023 година 102 тона.

Държавите усилват златните си запаси поради засилващите се геополитически опасности и високата инфлация. Търсенето от централните банки се е повишило за втора поредна година през 2022-а, а най-едрите купувачи през януари 2023-а са били Турция, Китай и Казахстан, по информация на Световния златен съвет.

Масовите покупки на Китайската централна банка са първите след десетмесечния интервал на струпване на жълтия метал, завършил през септември 2019 година Преди това, последната вълна от златни приходи е приключила в края на 2016 г.

Цената на скъпоценната суровина доближи на 5 април до най-високата си стойност от март 2022 година след оповестените по-слаби от предстоящите стопански данни за Съединените щати. (Бел. ред. – секторът на услугите на страната е повишен по-скромно от прогнозите на икономистите през март, а фирмите са разкрили по-малко работни места). Банковата рецесия и растящите паники за световния напредък подтикват търсенето на метала – едно от най-сигурните избавителни убежища при рецесии.

Валутните запаси на Китай в края на март са достигнали 3.1839 трлн. $ – с 50.7 милиарда $ повече в сравнение с към 28 февруари.

Междувременно, в края на седмицата, преди Великденските празници за католическия свят, скъпоценният метал поевтиня до 2007.91 щ. $ за тройунция в обедните часове на 7 април в изискванията на ниска ликвидност и дребен брой пазарни играчи. Инвеститорите чакат свежи вести за пазара на труда в Съединените щати и за безработицата, които да дадат известни насоки за бъдещите парични маневри на Федералния запас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР