Пеейки патриотични песни и развявайки британското знаме, хиляди британци се

...
Пеейки патриотични песни и развявайки британското знаме, хиляди британци се
Коментари Харесай

Въодушевени или огорчени: как британците посрещнаха Брекзит

Пеейки патриотични песни и развявайки английското знаме, хиляди британци се събраха пред Народното събрание във влажната петъчна нощ, с цел да вдигнат тост за историческия миг - излизането на Англия от Европейския съюз след 47 години еврочленство, написа " Ройтерс ".

Докато министър председателят Борис Джонсън беше въздържан по време на частен банкет в резиденцията си на " Даунинг Стрийт " 10, над 5 хиляди души се събраха, с цел да отпразнуват шумно момента.

Тълпата избухна във възторжени възгласи и овации, когато настъпи часът на раздялата, която поддръжниците на Брекзит чакаха от референдума през юни 2016 година На него 52% от британците гласоподаваха за овакантяване.

След гръм на фойерверки, пушек извърши мястото, до момента в който присъстващите се прегръщаха, отваряха шампанско и заснемаха момента с телефоните си. Имаше спонтанни осъществявания на националния химн.

" Това е приказен ден, в действителност приказен ден ", сподели Тони Уилямс, на 53 години от Югоизточен Лондон. " Свободни сме, от 23 часа, направихме го и това е ужасно ", добави той.

Млади и остарели последователи на Брекзит се събраха на площада пред Народното събрание, с цел да чуят Найджъл Фараж и да честват със комбинация от носталгия, национализъм и неподчинение.

" Направихме го. Променихме пейзажа на нашата страна ", сподели Фараж пред тълпата. " Тази нощ честваме, тъй като знаем, че това е най-важният миг в актуалната история на нашата велика нация Фактът е, че войната свърши, ние я спечелихме ".

 Въодушевени или огорчени: по какъв начин британците посрещнаха Брекзит
© Reuters

" Не имах вяра, че това ще се случи. Няма да се напия или нещо такова, само че това е незабравим миг, поради че цялата върхушка на тази страна поддържаше европейския план ", сподели Кристофър Кук, на 73 години, притежател на бизнес от Амършам, покрай Лондон.

Тълпата се разпръсна по близките улици, където доста хора подцениха възбраната за алкохол, макар засиленото полицейско наличие.

Докато часовникът отброяваше времето до Брекзит, въпрос, който раздели нацията на редица равнища - от Народното събрание до фамилиите - нямаше забележим контрапротест на милионите, дали своят вот за оставане в Европейски Съюз. Някои отидоха, с цел да следят протичащото се.

" За мен персонално това е много тъмен ден, само че несъмнено, аз съм тук, с цел да чествам ", пошегува се Дейвид Робинсън, 38-годишен финансист. " Нямаше по какъв начин да не се появя. Когато Берлинската стена падаше, нямаше по какъв начин хората просто да си отидат у дома и да пият чай ".

Несигурно бъдеще

Според съперниците на Брекзит той е неблагоразумие, което ще отслаби Запада, ще унищожи останалото от английското международно въздействие и ще навреди на стопанската система.

Дейвид Тъкър, на 75 години, отишъл в Лондон от Уелс, сподели: " Това е покруса. Бяхме част от най-силния стопански блок в света. Сега сме просто гледащ във вътрешността остров, който ще става все по-малък ".

Брекзит обаче постоянно е бил обвързван с нещо доста повече от Европа. Референдумът изкара нескрито дълбоки вътрешни разделения и провокира съществени размишления по ред тематики - от имиграцията до империята.

Той беше тест за самата конструкция на изглеждащото през днешния ден по-скоро като разединено кралство - Англия и Уелс гласоподаваха за овакантяване, само че Шотландия и Северна Ирландия желаеха да останат. Това напрежение може да докара до нов референдум за шотландската самостоятелност и даже до опит за обединяване на Ирландия.

" Писна ни от Европейския съюз, не го желаеме ", сподели Адриан Лангшоу, на 42 години. " Искаме да сме суверенна нация и да живеем като английска нация, да взимаме лични решения, да изготвяме лични правила и да живеем както желаеме ".

За идните договаряния за търговията четете тук .

Повече за преходния интервал след Брекзит четете тук и тук.

Какви ще са целите на Джонсън вижте тук.

Как се стигна до Брекзит четете тук.

Какво значи Брекзит за политическите съюзи в Европейски Съюз вижте тук.

За " евромитовете ", за които са писали английски медии още от началото на 90-те години на предишния век, четете тук .

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (461)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР