Педро Санчес спечели гласуването в парламента и поема управлението в

...
Педро Санчес спечели гласуването в парламента и поема управлението в
Коментари Харесай

Санчес отново е премиер на Испания в крехка коалиция с цената на амнистия

Педро Санчес завоюва гласуването в Народното събрание и поема ръководството в Испания за още един мандат като министър-председател.

Лидерът на социалистите си обезпечи болшинство с четири места в 350-местната камара, откакто подписа съглашение за прошка на каталунците, взели участие в несполучливия опит за обособяване от страната.

Консервативната Народна партия победи на изборите през юли, само че водачът ѝ Алберто Нуньес Фейхоо не съумя да образува болшинство. Санчес съобщи пред депутатите, че съглашението за прошка ще помогне за " укрепване на раните ".

Социалистическите приветстваха своя водач при потвърждаването на резултата от гласуването, само че за сметка на това бяха освиркани от протестиращи, до момента в който излизаха от постройката на Испанския конгрес, осведоми BBC.

Санчес назова опитите да се сложи под въпрос легитимността на новото му държавно управление „ част от международна наклонност “, асоциирайки това с наличието на някогашния водещ на Fox News Тъкър Карлсън на скорошен митинг пред централата на Социалистическата партия в Мадрид.

" Видяхме го в Съединени американски щати, в Бразилия и в други елементи на света, където има политическа десница и политическа последна десница, които не одобряват резултатите от изборите ", съобщи политикът.
Въпреки дълго време да твърдеше, че всеобщо опрощение на каталунците е невероятно, защото би противоречало на испанската конституция, в понеделник неговата партия внесе законопроект за прошка на хората, взели участие в каталунското придвижване за самостоятелност.

Гневът от спорното предложение накара стотици хиляди испанци да излязат на митинг и акцентира дълбокото напрежение, което продължава да съществува в страната.

Стигна се до там, че депутати социалисти бяха преследвани и замервани с яйца, до момента в който излизаха от кафене наоколо до Конгреса. Едно от яйцата удари депутата Ерминьо Санчес, а делегатите бяха посъветвани да се погрижат за персоналната си сигурност предвид на трескавата политическа атмосфера, добавя BBC.

Автобуси, наети от дясната католическа организация Hazte Oír, минаха около постройката на конгреса с надписи против Санчес. На един от тях имаше фотография на Санчес, направена по този начин, че да наподобява на Адолф Хитлер, с девиз: " Санчес деспот ", написа El Pais.

Намек за крехкостта на новото държавно управление направи и Йоне Белара, чиято партия " Подемос " е част от необятен ляв алианс, наименуван " Сумар ".

Той обаче е част от новата ръководеща коалиция. До момента " Подемос " не е поканена да управлява нито едно от министерствата в новото държавно управление.

" Социалистическата партия харесва ляв режим, послушна левица, която прави всичко, което желае Социалистическата партия ", твърди Белара.

Очаква се Педро Санчес да постави клетва пред испанския крал Фелипе VI в петък, а през уикенда да разгласи имената на министрите в кабинета. Той ще бъде второто съдружно държавно управление в Испания от 30-те години на предишния век насам.

Според Politico, големите идеологически разлики сред поддръжниците на премиера ще затруднят държавното управление при приемането на значими закони. Санчес обаче твърди, че счита да изкара цялостен четиригодишен мандат.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР