Педиатри от София са готови да излязат на протест заради

...
Педиатри от София са готови да излязат на протест заради
Коментари Харесай

Лекарите от Педиатрията се готвят за протест

Педиатри от София са подготвени да излязат на митинг поради ниското си възнаграждение и дефицита на медицински сестри, оповестява БНР.
 Д-р Даниела Дариткова: Национална педиатрична болница би трябвало да има, към момента е допустимо това да е  Защо унищожаваме болница, с цел да създадем друга? Здравната комисия сподели НЕ на превръщането на Правителствена в педиатрия
Днес предприемчив комитет от Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " ще договаря със здравния министър Кирил Ананиев и в случай че лекарите не бъдат задоволени, са в подготвеност за митинги от четвъртък.

Лекарите желаят още да отпаднат лимитите за хоспитализация с аргумента, че по този начин не могат да диагностицират и лекуват пациентите си съответно. Лимитите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) водят и до неспособност за образуване на бюджета, настояват те и упорстват за по-добро остойностяване на клиничните пътеки за лекуване на деца.

Лекарите от Педиатрията подадоха обмислят да подадат групова оставка от 9 април. Впоследствие взеха решение да дадат късмет на Министерство на здравеопазването, като оповестиха, че ще стачкуват на 18-и, в случай че не бъдат признати от министър Ананиев.

В петицията им са вписани настояванията болничното заведение да има специфичен статут и да отпаднат лимитите за приемане в болница на деца.

Статутът би развързал ръцете на Здравната каса да дефинира без значение финансиране на Педиатрията, коментира доктор Адил Кадъм.

" Независимото финансиране ще подсигурява една по-гъвкава политика на рационализация в болничното заведение, обезпечаване на витално нужни лекарства за децата -  споделя тя. - В никакъв случай не приказваме за някакви извънредно скъпи лекарства. Понякога нашите животоспасяващи медикаменти са много евтини, просто не са налични в България. Това ще даде опция и за една по-нормална политика на образуване на заплатите. Този статут ще обезпечи на болничното заведение много по-голяма независимост на деяние ".

Тя признава, че лимитите означават да отпращат заболели деца, което те не вършат. " В нашата болница не сме си разрешили такова нещо, вършим го за наша сметка. " Преди имало опция да се преразгледат надлимитните пациенти и парите да се платят на лечебните заведения. Такава към този момент няма. Лекарката споделя, че към този момент са стигнали ръба, в който компромисът е за сметка на пациента и точно това е повода за митинга.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР