Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на Кинтекс ЕАД

...
Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на Кинтекс ЕАД
Коментари Харесай

ДКК сезира прокуратурата за констатирани нарушения в Кинтекс

Печалбата за първото тримесечие на 2022 година на " Кинтекс " ЕАД е към 17 пъти по-малка спрямо миналогодишната за същия интервал. Това разгласи на конференция в Министерството на стопанската система и промишлеността Смиляна Нитова, изпълнителен шеф на „ Държавната консолидационна компания “ ЕАД (ДДК). На срещата участваха и новият ръководител на Съвета на шефовете на „ Кинтекс “ ЕАД Анита Великова, както и зам.-председателят на Съвета на шефовете Александър Павлов, съобщи кореспондент на БГНЕС. По време на брифинга стана ясно, че управлението на ДКК е упълномощило на Съвета на шефовете на " Кинтекс " да направи инспекция на положението на сдружението и да направи отчет. Нитова установи още, че остарялото управлението, само от дъщерните сдружения, не е показало нито годишния финансов доклад на сдружението, нито доклада за тримесечието до през вчерашния ден.

Във връзка с изнесени лъжи от господин Михайлов в редица обществени изяви и изказванието му, че е сключил доста преференциален контракт за „ Кинтекс “ на стойност 42 млн. евро за експорт на специфична продукция, бе очебийно, че подобен контракт не е открит в сдружението. " Всички сключвани контракти за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на шефовете. Следва изводът, че някогашният изпълнителен шеф Александър Михайлов е управлявал сдружението еднолично, не е спазвал разпоредбите нито на устава на " Кинтекс ", нито за разпоредбите за работа на Съвета на шефовете, нито контракта за ръководство. Той не е уведомявал и управлението на ДКК за сключваните контракти ", изясни Смиляна Нитова.

Изпълнителният шеф на ДКК дефинира като по-интересни другите контракти, които са сключвани. " Има такива, които преповтарят избрана активност, т.е припокриват активността на един цивилен контракт с различен подобен, който е настоящ. Фрапантен е казусът с Агентския контракт. Там са платени над половин милион $ за активност, която е осъществена преди сключването на този контракт. Интересно е, че за един ден е подписан контракта, съглашението към него и е показана проформа фактурата от другата страна, а в едноседмичен период е платена сумата ", заяви тя.

Като различен индикативен случай за работата на остарялото управление на " Кинтекс " Нитова уточни, че през същия интервал има отвод в Египет от представителството на ВМЗ от страна на „ Кинтекс “ ЕАД и е трансферирано на частна компания, където Михайлов е бил на управителна служба. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР