Пчелари от Врачанско настояват държавата да се намеси в сектора

...
Пчелари от Врачанско настояват държавата да се намеси в сектора
Коментари Харесай

Пчелари от Врачанско алармират за 30% по-ниски добиви тази година

Пчелари от Врачанско упорстват страната да се намеси в бранша с подкрепяне и съответно на пчелно семейство за опрашване. Те сигнализират за 30% по-ниски добиви тази година, заяви bTV.

Хората в сектора са обезпокоени и от готвено съглашение за импорт на пчелен мед от Южна Америка. Ако Европейски Съюз подпише подобен документ, секторът у нас може да изпадне в рецесия, а производителите от Врачанско настояват, че ще банкрутират.

Дългогодишен пчелар споделя, че постоянно има нерегламентирано напръскване с пестициди, което убива насекомите.

През май стопаните с отровени пчелни фамилии упрекнаха земеделците за вредите от пестициди. Асоциацията на зърнопроизводителите отхвърли третирането на аграрни площи да е причина за отровените пчели.

Според стопаните земеделието у нас е интензивно, тъй като се засаждат еднотипни култури, а диворастящите растения отстъпват, което е проблем за пчелите, изясняват експертите.

Според тях точно това е и повода доста пчелари да се отхвърлят от бизнеса.

Припомняме, в края на април пчелари сигнализираха за всеобщо измиране на пчели в Плевенско. Заради казуса те заплашиха с обсада на пътя Плевен-София.

Пчеларите упрекнаха арендаторите на аграрни земи за измиращите си кошери и желаеха строги наказания при нелегално напръскване с пестициди.

По-късно, че казусът не визира единствено пчелите. Оказа се, че от рисковите пестициди са били наранени даже деца от Плевенско, които бяха признати в болница с алергия.

В началото на май пчелари от цялата страна излязоха на протестзарадимасовото отравяне на пчелите с пестициди. Те получиха увещание, че ще получат обезщетения за понесените вреди. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР