Пазарната икономика влезе в Българската православна църква. Светият Синов взе

...
Пазарната икономика влезе в Българската православна църква. Светият Синов взе
Коментари Харесай

Митрополитите вече сами ще решават колко да ви вземат за кръщене или сватба

Пазарната стопанска система влезе в Българската православна черква. Светият Синов взе решение всеки митрополит да дефинира таксите за църковните услуги в епархията си. Това обясниха източници от Светия Синод. Така да вземем за пример, в бедните епархии кръщенето може и да бъде гратис, само че в по-оборотните места – като Шипченския или Рилския манастир, цената ще скочи. Богатите епархии ще могат да усилят цената за кръщенето и венчавката. На места кръщенето скача от 30 на 80 лв. и даже над 100 лв.. В столичните храмове за Свето Кръщение се плащаше и до момента не по-малко от 60 лв., предава " Дарик ".

С решението на Светия Синод всеки митрополит да поставя разнообразни цени в епархията си се дефинират и тавани на услугите.

С нови към този момент цени са огромна част от услугите в православните храмове на Старозагорската епархия. Цените на съвсем всички услуги са увеличени приблизително сред 30 и 100%, считано от началото на август.

Най-голям растеж на цената има при кръщенето - от 50 лв. от началото на август към този момент е 90 лв.. От 100 на 170 лв. е изменена цената на венчавката.

Желаещите да осветят дома си към този момент ще заплащат двойно - 40 лв., вместо досегашните 20 лв., съвсем идентична става обстановката с освещаването на офиси, магазини и други - към този момент 80 лв., при досегашни 50 лв..

Таксите на църковните служби не са променяни от 2007 година Според представители на Светия Синод обаче тази мярка има обществен резултат и не трябва са се спекулира единствено с нарастването на цените.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР