Пазарджишката фирма Инерком и собственичката й Гинка Върбакова се афишираха

...
Пазарджишката фирма Инерком и собственичката й Гинка Върбакова се афишираха
Коментари Харесай

Гинка Върбакова обяви, че ще развива постигнатото от ЧЕЗ

Пазарджишката компания " Инерком " и собственичката й Гинка Върбакова се афишираха като покупател на активите на чешката енергийна група ЧЕЗ в България и оповестиха, че в петък е бил подписан предварителният контракт по договорката, която ще бъде финализирана след утвърждението на регулаторните органи.

Ден по-рано ЧЕЗ разгласи, че " Инерком България " е избрана за покупател на седем нейни сдружения в България - " ЧЕЗ България ", " ЧЕЗ Електро ", " ЧЕЗ Разпределение " АД, " ЧЕЗ Трейд България ", " ЧЕЗ осведомителни и информационни технологии Българи " и двата плана за възобновими енергийни източници " Фри Енерджи Проджект Орешец " и " Бара Груп ".

Новият притежател също не показва цената по договорката, както и метода на финансирането й, който е най-голямата незнайна, защото е новорегистрирана компания с капитал от едвам 50 хиляди лева, а импровизирано се твърди, че цената на бизнеса на ЧЕЗ е била 320 млн. евро.

Вместо отговори по най-дискутираните въпроси за финансовото структуриране на договорката, Гинка Върбакова показва в известието на компанията си, че " осъзнаваме публичната значителност на бизнеса, който ще придобием ".

" Гордеем се, че сме измежду дребното български компании, които влагат в толкоз огромен план в енергетиката ", декларира тя и показва като първостепенна задача " да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на разговор с всички заинтригувани страни ".

" Нашите планове са за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, чиновниците, управителния екип и сътрудниците на сдруженията. Ангажирани сме да работим транспарантно, напълно в полза на българските консуматори, при съблюдаване на законодателството и регулаторните условия. Това е огромна стъпка в развиването на нашата компания и ние се отнасяме доста професионално и отговорно към нея ", споделя още Върбакова.

" Вложихме доста време, средства и старания в подготовката на тази договорка. Ние, както и всички останали претенденти, преминахме през доста проучвателни стадии и покрихме голям брой условия на продавача ЧЕЗ, а. с. и мажоритарния притежател в лицето на чешката страна ", добавя ръководителят на съвета на шефовете на " Инерком България " Милена Стоева. Тя изяснява, че купувачът е дал документи, одити, финансова и комерсиална информация, изискани в процедурата.

" Доказахме, че имаме опит и потенциал да придобием и управляваме сдруженията в България в една извънредно тежка процедура с голям брой интернационалните съперници. Ще отстояваме правилото на последователност и ще продължим политиката на обществено отговорно отношение, което за нас е част от разбирането ни за етично държание на българския пазар. В сдруженията на ЧЕЗ работят същински специалисти и експерти, доста от които с десетки години опит в енергетиката. За нас хората вършат един бизнес сполучлив ", декларира още Стоева.

От известието излиза наяве, че консултанти по договорката са били адвокатската адвокатска фирма Allen and Overy, юристите на компанията попо британско право, Адвокатско съдружничество " Спасов и Братанов ", и финансовата Mane Capital.

Стоева благодари на сътрудниците от банковите и финансовите институции, само че се показва кои са те..

В известието се добавя, че " Инерком България " е учредено особено за договорката с ЧЕЗ и е подкрепено от цялата група компании на " Инерком ", които работят повече от 10 години в региона на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната част от активността на групата е обвързвана с произвеждане на електрическа енергия, планиране, създаване и оперативно ръководство на централи за произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ, написа още в информацията.

От нея излиза наяве, че цялата група развива фотоволтаични планове с обща конфигурирана мощ от 100 МВ. Сред тях са шест настоящи централи с потенциал от 23 МВ и план за 80 МВ централа, която ще функционирала напълно на пазарен принцип.

" Дружествата от групата на " Инерком " имат опит в създаване на нови присъединения, кабелни и въздушни трасета приблизително напрежение и реорганизация на уреди от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединения. Групата има сполучливо осъществени планове за създаване, поддържане и реорганизация на енергийни уреди. Част от сдруженията развиват активност и в областта на строителството. Компаниите членуват в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите ", написа още в информацията.

Според данните в Търговския указател Върбакова има еднолично компаниите " Инерком Груп " ЕАД, " Инерком " ЕООД, " Си Джи Груп " и " Контур 7 ". Съдружник е в сдруженията " Сигма Тел " и " Дивелъп Консулт ". Освен че управлява личните си компании, взе участие в управата на " Солар Къмпани ", " Солар Грийн Енерджи ", " БГ Енерджи ", " Стройбилдинг ", " София Ски ".

В Пазарджик обаче бизнес дамата е най-популярна с присъединяване си във компанията " Риал Стейтс ", за която преди четири години тогавашният общински общински консултант Румен Петков разгласи, че дължи на общината 1 млн. лева неустойки поради скандално известния фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Априлци. И все още не е ясно дали неустойката е погасена и какъв е точният ѝ размер, напомня БНР.

В Пазарджик никой не знае коя е Гинка и никой не се е срещал с нея. В града няма неин работещ офис, добавя националното радио. Кметът на града Тодор Попов се въздържа от коментар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР