Пазарът на смартфони се е сринал до най-лошото си представяне

...
Пазарът на смартфони се е сринал до най-лошото си представяне
Коментари Харесай

Пазарът на смартфони с най-лоши резултати от 10 г.

Пазарът на смарт телефони се е сринал до най-лошото си показване от 10 години насам. Това оповестява компанията Canalys, която се базира на собствен разбор.

Доставките на смарт телефони са се свили с 11% на годишна база до най-лошото показване от десетилетие. По-лошата вест за пазара е, че даже четвъртото тримесечие, което обичайно е най-силното през годината, също регистрира 17% спад.

Причините са предстоящи - инфлацията, високите разноски, икономическата неустановеност. Те отхвърлят потребителите да купуват първокласни артикули и ги стимулират да отсрочат покупката си за по-натам.

Само два марката регистрират нарастване на пазарния си дял - Apple - с 2% до 25% и Samsung с 1% до 20%. Според данните на Canalys се оказва, че Apple е отличник по доставени смарт телефони през четвъртата четвърт на 2022 година Анализаторите допълват, че данните са предварителни.

Годишната ранглиста е по-различна. Samsung и Apple още веднъж са единствените, които усилват пазарния си дял, само че корейският колос е преди всичко с 22% дял по отношение на 19% за Apple. На трето място е Xiaomi, следвана от OPPO и vivo.

Проблеми за пазара са и дефицит на съставни елементи, както и покачването на цените. Някои компании се пробваха да привлекат внимание посредством предложения и пакетни цени, с цел да завоюват потребителите. Резултатите обаче демонстрират, че напъните не са били изцяло сполучливи.

Прогнозата на Canalys за 2023 година също не е доста оптимистична. Очакванията са за опазване на настоящето равнище или най-малък растеж, като това ще зависи в огромна степен от развиването на пандемията в Китай и дали страната ще се отвори задоволително бързо. Във всеки случай позитивните резултати се чакат едвам през втората половина на годината.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР