Пазарът на имоти запази относителна стабилност, но преживя интересни промени

...
Пазарът на имоти запази относителна стабилност, но преживя интересни промени
Коментари Харесай

Още по-засилен интерес към новото строителство

Пазарът на парцели резервира относителна непоклатимост, само че претърпя забавни промени под въздействието на рецесията с ковид. Една от тях бе стремглавата цифровизация на пазара, за която "БАНКЕРЪ " писа по време на изключителното състояние.

Доста от покупко-продажбите бяха отсрочени във времето, само че ползата на евентуалните купувачи се задържа на едно положително равнище, съгласно специалисти в продажбите на недвижимо имущество. И в този момент, откакто психологическият потрес от здравната рецесия мина, тези покупко-продажби се осъществят.

На изхода на изключителното състояние ръководителят на Националното съдружие "Недвижими парцели " Добромир Ганев и отделът му за разбори споделиха за "БАНКЕРЪ " няколко прогнози за бъдещите процеси на жилищния пазар.


Добромир Ганев

Една от тях касаеше интереса на купувачите към планове в ранна фаза на строителство. След първото тримесечие на годината, което съответства с интервала на изключителното състояние, брокерите чакаха максимален интерес към остарялото строителство с високо качество и към новите планове, които са изцяло приключени и получили позволение за прилагане, тъй като при този вид парцели рискът за купувачите е редуциран до най-малко. А за интереса към парцели в ранен стадий на градеж споделяха, че ще намалее сензитивно тази година.

Подобни прогнози не се отнасят за тези вложители, които са обезпечили финансиране на всички строителни действия. Но купувачите би трябвало доста деликатно да изследват плановете, тъй като може да има бизнесмени, които са разчитали основно на финансиране от продажби на "зелено ", поучават брокерите на недвижими парцели.

Обаче ползата към новото строителство по време на рецесия не понижава въобще. Напротив.

"БАНКЕРЪ " потърси за коментар ръководителя на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов за това дали и по какъв начин са се трансформирали желанията на потребителите към новото строителство в тази непредсказуема 2020 година.


Георги Шопов

"През последния месец следим засилено търсене на ново строителство. Интересът на купувачите за последните две седмици даже надвишава този за същия интервал през миналата година. Голяма част от тях се интересуват от планове в градеж, защото сходна покупка дава опция за по-добра цена, по-гъвкава скица на заплащане и по-голям избор ", сподели той и посочи, че предлагането при остарялото строителство е прекомерно лимитирано и цените към момента са по-високи. А при покупка "на зелено " клиентът може да получи по-ниска цена, да избере ревю и даже да направи промени в разпределението на жилището.

Шопов също уточни, че фирмите би трябвало да бъдат потвърдени на пазара и да разполагат с задоволително опит и сполучливо осъществени планове, с цел да им се доверите при договорка за продажба "на зелено ", в случай че не желаете да ви пратят за зелен хайвер.

Банките резервираха кредитната си политика за новото строителство

"Анализите на банките демонстрират, че ипотечното кредитиране за жители е с доста невисок риск. Поради това, наред с нуждата от жилища в огромните градове, растежа на цените на жилищата със 7% на годишна база и добра рентабилност от отдаване чартърен, кредитирането продължава да бъде интензивно и при ниски лихви. Макар условията към кредитополучателите да се завишиха, банките резервираха кредитната си политика отпреди рецесията, подбудена от COVID-19 ", разяснява Шопов отношението на банките към финансирането на покупко-продажби за ново строителство.

Председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени упорства, че

електронното позволение за градеж ще усъвършенства финансовата досегаемост до жилищата

"Намаляването на административната тежест е един от методите да се намали темпът на напредък на цените на жилищата и да се усъвършенства финансовата им досегаемост. Дългият и сложен интервал за издаване на позволение за градеж въздейства отрицателно върху инвеститорския интерес към бранша, което води до недостиг и повишаване на цените. Освен това административното безвремие оскъпява продукта ", регистрира Шопов и добави, че всичко това може да има гибелен резултат върху достъпността на жилищата, прочут ни от огромните градове в Западна Европа, където 83% от популацията няма опция да закупи лично жилище, поради непостижимо високите цени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР