Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, заявява в

...
Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, заявява в
Коментари Харесай

КЗП: „Почти не се срещат опасни надуваеми артикули, но спазвайте изискванията за употребата им”

Пазарът е съвсем чист от рискови надуваеми продукти, декларира в изявление за в. „ Телеграф “ ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. „ Хващали сме други рискови произведения - детски дрешки, бански костюми с връзки и дребни частици, които елементарно могат да се откъснат. Но с надуваемите тази година досега няма проблем “, добавя той и отбелязва, че добре би било, в случай че въпреки всичко бдителните консуматори виждат някъде да се популяризират сходни артикули, да ни алармират.

По думите на Маргаритов сигналите за рискови артикули в институцията са по-малко. „ Това е нещо, върху което би трябвало да се работи. Когато става дума за деца, най-малкото подозрение би трябвало да бъде знак да не се купува от потребителя “, изяснява той.

Специално за надуваемите предмети като раменки, пояси, дюшеци и други ръководителят на КЗП прецизира, че има одобрени стандарти за сигурност и правила за употреба. „ Важно е от какви материали са създадени, по какъв метод са слепени частите, тъй че да нямат остри ръбове. Как е инсталиран вентилът за вкарване и изпускане на въздуха, с цел да не може да се отваря елементарно “, дава образци той.

Маргаритов обръща внимание, че е наложително върху самия продукт с избрана величина на шрифта да има информация за изискванията и метода на прилагане – минимални и оптимални възраст и тегло на потребителя и така нататък „ Артикул, който няма такива предупредителни текстове, се третира като рисков и се изважда от пазара. Същото се прави и в случай че се открие противоречие с всеки различен параметър на стандартите “, безапелационен е ръководителят на КЗП.

„ Имаме доста положително взаимоотношение с Агенция Митници. Често евентуално рисковите артикули се залавят още на границата. През предходната година бяха арестувани близо 6200 броя надуваеми дюшеци, аксесоари за плуване, импорт от Близкия изток, още на границата. Нямаха никакви документи и не отговаряха на стандартите “, споделя още Маргаритов.

Той подчертава върху това, че би трябвало да се внимава даже когато продуктите са изцяло безвредни. „ Тези артикули може да дават отговор на всички условия, които стандартите предявяват към тях, само че в случай че се борави погрешно с тях и в случай че им се предоверим, тези „ асистенти “ на плуващите, може да провокират доста рискови произшествия.

Затова постоянно съветваме: Независимо, че детето има пояс, раменки или и двете, във водата то би трябвало да бъде следено. Защото има проучвания, които демонстрират, че на доста плитка вода, даже на 5-7 см, може да се удави дете. Това е стока, предопределена за облекчение за напредване ввъ водата, а не е спасителят “, прибавя Маргаритов.

Председателят на КЗП регистрира, че по време на тазгодишната осведомителна акция на Европейския потребителски център е имало по-малко тъжби и не са подадени сигнали за „ някакви новаторски в неприятния смисъл на думата практики, които да не сме срещали в предходните години “. Според него това е индиректно доказателство за повишената успеваемост на институциите и желанието на търговците да покачат качеството на предлагания от тях артикул.

През този летен сезон досега Комисията е направила 1200 инспекции по Черноморието в места за настаняване, в заведения за хранене, в това число нощни и в магазини от комерсиалната мрежа. Част от инспекциите още не са завършили. В към 8-10 % от случаите са установени разнообразни административни нарушавания и нелоялни търговски практики.

Във връзка с акциите за летни понижения Маргаритов предизвести хората да не се хващат на огромните проценти, тъй като са вероятни подправени или фиктивни отстъпки. „ Друго значимо нещо, което би трябвало да знаят потребителите, е че без значение от понижението на битова или друга техника, гаранцията на стоката продължава да важи. Тя не отпада от това, че цената на стоката е понижена. Законовата гаранция, която е до две години и е по Закона за отбрана на потребителите, остава в действие “, подчертава той.
Димитър Маргаритов споделя мнение, че потребителската просвета на българина като цяло се покачва напоследък и това си проличава по реакцията на хората при опити да бъдат подведени от неточни търговци.

„ Проучванията за потребителското държание в Европейски Съюз демонстрират, че към момента у нас реакцията е с малко по-ниска стойност, в сравнение с в развитите западно европейски пазари. Но нашето потребителско законодателство е на най-високо европейско равнище и това би трябвало да ни дава самочувствие и тласък интензивно да отстояваме потребителските си права “, приключва Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР