Павликени. Две птици нанду са най-новите обитатели на зоокъта в

...
Павликени. Две птици нанду са най-новите обитатели на зоокъта в
Коментари Харесай

Велико Търново: Две птици нанду са най-атрактивните обитатели на зоокъта в Павликени

Павликени. Две птици нанду са най-новите жители на зоокъта в град Павликени. Те са и най-атрактивни за посетителите. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велко Търново шефът на зоопарка в Павликени Сезаин Мехмедов. Животните са доставени в средата на предишния месец и към този момент са се приобщили към новата си среда на живот. Мехмедов разясни, че на външен тип елементарното нанду наподобява на щраус, само че за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията. Птиците нанду населяват откритите пространства на Южна Америка. Не летят, а при бяг развиват скорост до 60 км/ч. „ Двете птици ги взехме от Бургас, от един частен зоопарк, който сега се разраства. След диалози със притежателя, аз стигнах до извода, че би трябвало да взема тъкмо тези. Имах оферти и за други, само че избрах тъкмо птица нанду, тъй като за мен тя е най-красивата от този тип “, разяснява шефа на зоокъта в Павликени. Двете нови птици са мъжка и женска, като едната е 5-6-годишна, а втората е на 4-5 година Те не изискват специфични грижи, хранят се гранули от пресована люцерна, жито, слънчоглед, царевица, на драго сърце поглеждат и към зеленчуци като зеле и маруля.
По думи на Мехмедов маймуните са най-капризните жители на зоокъта, тъй като през зимата те се отглеждат в пространства със особено построено отопление, само че за сметка на това те са и едни от най-интересните животни. Той посочи, че множеството жители на зоологическата градина не изискват специфични грижи. „ Ние се придържаме към типове, които не са доста капризни, не желаят доста отопление и се хранят с почти идентична храна, която се намира по магазините “, разяснява Сезаин Мехмедов. Той уточни, че най-атрактивни за посетителите се оказват щраусите, маймуните и кенгуруто. „ Ако се е разперил паунът и той е доста хубав. Някои пък харесват понита, други при козлета, муфлони, всеки има някакви желания “, изясни Мехмедов. В зоокъта има 41 типа животни, като общия им брой надвишава 200, дружно с пернатите.
Той сподели още, че през летните месеци зоокътът работи до към 20.00 часа, като повода е, че гости има до момента в който е ярко. Мехмедов съобщи също, че визитата е изцяло гратис, а на входа на градината има сложена кутия за дарения и всеки, който желае, може да пусне пари в нея. „ Мога да кажа, че два пъти в годината тя се отключва и парите, които са дарени се употребяват за потребностите на зоопарка. С тях купуваме храна или някакви материали за създаване и ремонт на клетките “, изясни шефът. При последното отваряне на кутията с дарения в нея е имало към 2 хиляди лв., събрани за към 5-6 месеца. Издръжката на зоокъта е общинска, като годишно в него се влагат към 150 хиляди лв.. Не са малко и спонсорите, които оказват помощ с пазаруване на храна, на материали и даже на нови животни.
Луиза ТРАНЧЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР