Павел Павлов е от хората, които отрано знаят с какво

...
Павел Павлов е от хората, които отрано знаят с какво
Коментари Харесай

Павел Павлов: Искаме да променим представата на хората за шоколадови бонбони

Павел Павлов е от хората, които овреме знаят с какво желаят да се занимават. Затова и професионалният му път е напълно предан на кулинарията. Работил е в България, Холандия, Съединени американски щати и Норвегия, където е показал уменията си и в заведения за хранене със звезди „ Мишлен “. Той в действителност е единственият чужденец член на норвежкия кулинарен тим. През 2016 година дружно с тима взема присъединяване в Световната кулинарна олимпиада в Ерфурт и печели два златни медала, класирайки се на почетното четвърто място в света. Именно в тази скандинавска страна открива пристрастеността си към сладкарството и по този начин през 2017 година започва лична марка за шоколадови произведения, която след това кръщава La Feve, което в превод от френски значи какаово зърно. Ако цените качествените и новаторски артикули (ако са сладки, още по-добре), сигурно би трябвало да опитате бонбоните-бижута, които вършат Павел и неговата партньорка Дария Русанова. Творенията на La Feve by Pavel Pavlov са на българския пазар едвам от няколко месеца, само че към този момент се радват на огромен интерес. Причината? Павел възприема шоколатиерството като изкуство, по тази причина и неговите творби са впечатляващи – освен като визия, само че и като усет, което реализира с доста точност, нюх, внимание към детайла и качествени артикули.

Ако някой за първи път чува името Павел Павлов, кой е той?

Той е ухилен, упорит, човек с фокус към детайла.

Ти си професионален готвач, само че от няколко години най-вече се занимаваш със сладкарство и по-конкретно с шоколатиерство. Защо се насочи към шоколада?

Израснал съм в семейство на ресторантьори и цялостен живот съм се занимавал с кулинария. Пробвал съм от всичко в тази сфера и съм работил в разнообразни заведения за хранене и страни, с помощта на което натрупах опит и познания. При мен нещата се стекоха естествено и преди 4 години около сътрудника ми Чат се възпламених по сладкарството и шоколатиерството. Реално има доста по-голям апетит за сладкари, в сравнение с за готвачи. Това е едно равнище по-нагоре в кулинарията, защото е по-сложно, има повече химия, точност, а тези неща ми се отдават.



Какви са главните тънкости при работата с шоколад?

Най-важното нещо е температурата и влажността, защото един градус по-нагоре или по-надолу може доста да промени стремежи резултат.
Your browser does not support the video tag.
Миналата година ти се завърна в България, откакто дълго време живя и работи в Норвегия. Защо реши да пренесеш бизнеса си и у нас?

Всъщност компанията La Feve by Pavel Pavlov е основана в Норвегия преди 3 години и към този момент с над 20 интернационални медала. Да се завърна в България и да пренеса марката не беше импулсивна стъпка, а дълго премисляна. Винаги съм усещал мощна връзка с родината ми. Никога не съм прекъсвал връзките с приятелите си тук, с сътрудниците и постоянно съм знаел, че някой ден ще се завърна. Смятам, че в случай че имаш добър артикул, първокачествен и друг от всичко, което се предлага на пазара, в България ще те оценят. Тук има апетит за в действителност качествени артикули и тъкмо това се опитваме да сътворяваме в La Feve by Pavel Pavlov наши предписания, които са изцяло съобразени с усетите ни. Да, не е елементарно да дойдеш от Норвегия, богата, самостоятелна и уредена страна, по-трудно е, само че тук са ми корените, обичам България и имам вяра че всеки може да успее на родна почва.



Как се събраха професионалните ви пътища с твоята бизнес партньорка Дария?

С нея инцидентно се запознахме преди 4 години на един професионален курс. Веднага разбрахме, че можем да работим дружно и тя постоянно е била дясната ми ръка, когато съм водил образования или кулинарни излъчвания в България. В началото не владеех толкоз добре сладкарството, за разлика от Дария, по тази причина постоянно съм се допитвал до нея за тънкостите. Напълно естествено беше тя да стане част от La Feve.

Какво най-вече харесваш в нея като сладкар и човек?

Тя доста ме поддържа в професионално отношение и всички мой хрумвания. Дария също по този начин е откровен човек. Разбираме се добре, от време на време даже с взор. Имаме общи разбирания за бизнеса и гледаме в една посока напред за мен това е доста значимо нещо.

View this post on Instagram
A post shared by La Fève (@la_feve_by_pavel_pavlov)

С какво се разграничават бонбоните на La Feve?

Най-важното нещо, с което се отличаваме, е, че визията и усетът ни са на едно равнище. А това на доста шоколатиери им е мъчно, защото могат да основат хубав бонбон, само че не всеки може да реализира уравновесен усет. Друго нещо, с което се разграничаваме, е шоколадовата „ черупка “ на бонбоните ни, която е доста тънка. Смятаме, че тя е там, с цел да запази пълнежа, усетът на вътрешността за нас е най-съществен. Там се крие същинското майсторство, което се реализира с опит и точност. Ние също по този начин сме първите в България, които използваме изцяло натурални оцветители за бонбоните си. Отне ни повече от година, с цел да реализираме стремежи резултат, само че си струваше. Искаме да променим визията на хората за шоколад и шоколадови бонбони.

Имаш ли обичани от вашите бонбони?

Като цяло съм обожател на по-свежите усети – да вземем за пример бонбонът с маракуя е нещо доста новаторско. Другият ми обичан усет е юзу, азиатски цитрусов плод. Всъщност това е първият бонбон, който съм направил, по тази причина може би ми е най-на сърце. Обичам и този с кисело мляко, мед и орехи, тъй като е нещо типично българско. Бонбонът с индрише пък е най-големият ни шлагер сега, защото доста хора свързват това растение с детството си. Радвам се, че съумяваме да извикаме спомените им с този нехарактерен усет.

View this post on Instagram
A post shared by La Fève (@la_feve_by_pavel_pavlov)

Кой е най-нестандартният усет, който си създавал?

В Норвегия дълго време работех с ресторант с две звезди „ Мишлен “ и можех самоуверено да опитвам. Правил съм бонбони с гъби, с водорасли, с черен чесън…

Как в действителност би трябвало да консумираме шоколад?

Първото и най-важно нещо, което хората би трябвало да знаят, е, че шоколад не се държи в ледник. Ако го вършат, поради огромната разлика в температурата е допустимо той да промени цвета си и да загуби блясъка си. Освен това, в случай че дълго време седи в ледник, може да стартира да развива така наречен „ захарен разцвет “. Причината е, че влагата разтваря захарта в продукта и стартира да трансформира външния му тип. Затова постоянно поучавам хората да съхраняват шоколад на стайна температура. А по отношение на самата консумация – аз постоянно сгризвам бонбона няколко пъти и го оставям изцяло да се разтопи в устата. По този метод съумявам да усетя всички усети, които се крият в него.

View this post on Instagram
A post shared by Pavel Pavlov (@pavel_pavlov_chocolates)

Ти самият на какво не можеш да устоиш?

Аз съм от хората, които могат да се управляват, даже, колкото и необикновено да звучи, съм издържал по цялостен месец, без да хапвам шоколад. Но несъмнено, в случай че има отворен шоколад с карамел, сигурно ще се изкуша.

Ако любовта беше шоколадов бонбон, какъв щеше да е?

Със сигурност ще бъде с доста нюанси, каквато е и самата обич – кисело, сладко, горчиво… Например черно сърце с тънка обвивка от черен шоколад, с течен цитрусов карамел, пласт от черен шоколад с малко люта чушка и фино дъно от хрупкава джандуя от лешници.

Какви шоколадови изненади сте подготвили от La Feve?

Имаме доста хрумвания за нови усети и артикули. В момента акцент ни е Свети Валентин, като за празника пускаме лимитирана кутия с бонбони. Тя съдържа огромно сърце, равняващо се почти на 8 бонбона. Прилича на красиво украшение от шоколад, сходно на другите ни творения. Формата е особено основана за нас. Състои се от три пласта - течен карамел с вишна, черен шоколад с вишна и малко алкохол, а изпод хрупкав пласт с шамфъстък и бял шоколад. В кутията има още 5 дребни сърца в разнообразни цветове и усети. Предлагаме и двойна кутия, с цел да могат и двамата сътрудници да опитат от нашите празнични сърца и да се насладят на всички усети.

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР