Пътят на Швеция към членство в НАТО е открит, след

...
Пътят на Швеция към членство в НАТО е открит, след
Коментари Харесай

Крачка напред: Пътят на Швеция към членство в НАТО е открит

Пътят на Швеция към участие в НАТО е открит, откакто ветото на Турция падна. Турският президент Ердоган се съгласи да не блокира присъединението на Стокхолм след незабавни договаряния преди началото на срещата на върха на Алианса във Вилнюс. Северното кралство даде обещание да не поддържа организации, оповестени за терористични от Анкара и да поддържа напъните на Турция за участие в Евросъюза.

Пречките пред участието на Швеция бяха отстранени след финални договаряния сред турския президент Реджеп Ердоган, шведския министър председател Улф Кристершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а преди този момент и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Анкара блокираше участието на Стокхолм повече от година, като в подмяна настояваше кралството да вземе по-категорични ограничения против Кюрдската работническа партия, която Турция счита за терористична.

Пробивът пристигна часове преди началото на срещата на върха във Вилнюс.

" Радвам се да разглася, че президентът Ердоган се съгласи да внесе протокола за присъединение на Швеция в турския парламент допустимо най-скоро и да работи дружно с Народното събрание, с цел да обезпечи ратификацията му ", съобщи Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО.

Шведският министър председател Улф Кристершон обясни уговорката на Стокхолм:

" Ние се задължаваме да продължим да изпълняваме всички наши задължения по тристранния меморандум от Мадрид. "



фотоси: Българска телеграфна агенция

Тристранният меморандум е сред Турция, Швеция и Финландия, като в него Швеция се задължава да подхваща стъпки за битка с тероризма. Страната към този момент одобри закони в този дух през юни. Сега насърчаваме и по-тесни стопански връзки с Турция, митнически съюз, омекотен визов режим и по този начин нататък, разяснява още Кристершон.

Така след 200 години боен неутралитет, Швеция е на път да стане 32-та страна-членка на НАТО. Кралството подаде молба за присъединение през май предходната година на фона на съветската инвазия в Украйна.

Реакцията на Кремъл във връзка пробива по пътя към участието на Швеция не закъсня. Поразен съм от скоростта, с която Финландия и Швеция се отхвърлиха от неутралния си статут, който им даваше релативно независима роля, съобщи първият посланик на Русия.

" Уверявам ви, че всички законни ползи на сигурността на Руската федерация ще бъдат обезпечени. Знаем какви съответни ограничения да използван на процедура ", съобщи Сергей Лавров - външен министър на Русия.

Унгария също още не е одобрила публично участието на Швеция, само че предходната седмица шефът на кабинета на премиера Орбан съобщи, че Будапеща няма да блокира ратификацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР