Пътят на посвещаването в любовта“ беше темата, по която зрелостниците

...
Пътят на посвещаването в любовта“ беше темата, по която зрелостниците
Коментари Харесай

МОН с официална информация за матурата

„ Пътят на посвещаването в любовта “ беше тематиката, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху „ Посвещение “ на поетесата Петя Дубарова на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората опция беше есе на тематика „ Живот в мрежата “. Младежите имаха 120 минути, с цел да основат текст с размер до четири страници.

Съчинението постоянно се написа върху изучавана творба. То допуска зрелостниците да разкодират основните думи в заглавието и да интерпретират заложената тематика по отношение на текста. От тях се чака да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства в творбата.

Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.

В първата част на матурата по български език и литература се натъртва върху използването на книжовните правила и четенето с схващане. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни творби и дарба за тяхното пояснение. В една от дилемите се очакваше зрелостниците да открият тематиката в неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст („ Молитва “ на Атанас Далчев и „ Молитва “ на Борис Христов “).

47 650 младежи бяха позволени до държавния зрелостен изпит. Явиха се 45 889 от тях, което е 96,3 % от общия брой позволени.

В Министерството на образованието и науката са постъпили девет сигнала за нарушавания. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.

Матурата се организира в 750 учебни заведения, като на всички места бяха обезпечени квестори и видеонаблюдение. Изпитният вид бе генериран в 5:45 часа в МОН измежду близо 6 милиона комбинации.

Резултатите ще бъдат оповестени до 9 юни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР