Пътуването с влак из Европа процъфтява, но нещата не стоят

...
Пътуването с влак из Европа процъфтява, но нещата не стоят
Коментари Харесай

От Англия до Мароко без самолет - за 16 дни между два континента

Пътуването с трен из Европа процъфтява, само че нещата не стоят по същия метод, когато става дума за екскурзии отвън континента. Оттук поражда и въпроса допустимо ли е човек да си провежда такава, без да му се постанова да употребява аероплан.   Отговор на този въпрос, показва Euronews, се пробва да даде новаторската компания за туристически трипове Byway. Разработеният от нея маршрут от Англия до Северна Африка потвърждава, че не е належащо да се качвате на аероплан, с цел да стигнете надалеч оттатък границите на Стария континент. Той включва композиция от трен, рейс и ферибот и води туристите на 16-дневно премеждие от Обединеното кралство до Мароко през Франция и Испания. Започвайки от Лондон, пътуването минава през Ним във Франция, през Мадрид и Кадис в Испания, след което прекосява Гибралтарския пролив с ферибот и ви води до Танжер, Шефшауен, Фес и Казабланка в Мароко.  Как можете да стигнете от Лондон до Танжер без аероплан?   По време на пътуването си от Лондон до Казабланка туристите, избрали офертата на Byway, пътуват с трен от Лондон през Париж до Ним, където прекарват първата си нощ, показват от Euronews. След като прегледат някои от най-добре непокътнатите римски руини отвън Италия, те не престават с трен до Мадрид през Барселона. Когато оставят музеите и галериите на испанската столица зад тила си, те се качват още веднъж на влака и се насочат към андалусийския пристанищен град Кадис - един от най-старите в Западна Европа.   След една нощувка там пътешествениците се качват на рейс до Тарифа, откъдето потегля ферибота за Танжер. Там те могат да се насладява на две нощувки, с цел да прегледат един от най-оживените центрове на изкуството в Африка.  
Следва Шефшауен, прочут с изобилието на пазари за занаятчийски произведения, османски килими и керамика, ситуирани в криволичещите му улички, а предпоследната спирка е Фес, докъдето се стига след четиричасово пътешестване с рейс. 
  Най-накрая идва ред на Казабланка, преди туристите да тръгнат назад към Танжер с високоскоростния трен TGV Al Boraq. Пристанищният град, известен като съществена слънчева дестинация за французите през зимата преди Втората международна война, е изпълнен с антикварни магазини и пазари, които припомнят за тази отминала ера, подчертават още от Euronews.  Пътуването с трен на дълги дистанции става все по-привлекателно   Пътуванията с трен в Европа са все по-популярна опция на полетите на къси дистанции - и постоянно са по-бързи като цяло. Това от единствено себе си покачва интереса и към железопътните направления на дълги дистанции - предходната година 30% от резервациите за отмора на Byway са били за 10-дневни или по-дълги пътувания в съпоставяне със единствено 5% през 2021 година  
Пътуванията по суша дават достъп до закътани места, до които не бихте могли да стигнете и да видите със аероплан. В същото време потреблението на железопътен превоз е превъзходен метод да видите света, като оставите по-малък въглероден отпечатък от своето пътешестване, в сравнение с в случай че употребявате аероплан. Информационната организация цитира данни на Евростар, съгласно които при полет от Лондон до Париж се отделят над 14 пъти повече CO2, в сравнение с при пътешестване с трен.
  Търсенето на устойчиви пътувания се усилва, като съгласно английската туристическа организация ABTA през 2022 година 45% от хората декларират, че имат поради въздействието на пътуването със аероплан върху околната среда, когато вършат избор за своята отмора, спрямо 37% през 2019 година   Калкулаторът за въглеродни излъчвания на  International Civil Aviation Organization (ICAO) пресмята, че двупосочен полет в икономична класа от Лондон до Казабланка отделя 315 кг CO2. Тази стойност би била доста по-висока, в случай че се изчислят обособените полети за всяка дестинация по маршрута. Събрани дружно, пътуванията с трен и рейс по време на трипа, който Byway предлага, възлизат на почти 88 кг CO2, сочат изчисленията на калкулатора за въглероден отпечатък.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР