Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат

...
Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат
Коментари Харесай

Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства

Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще изискат той да наложи несъгласие върху бюджета на Здравната каса за 2018 година поради възбраната за нови медикаменти.
Текстове в него не разрешават на НЗОК да заплаща заплаща нови медикаменти, няма да подписва контракти с нови лечебни заведения и контракти за нови клинични пътеки и отделения през 2018 година Мораториумът за медикаментите визира 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за възнаграждение от Касата. Това ще засегне тежко заболели пациенти.
Омбудсманът Мая Манолова също разгласи, че ще сезира Конституционния съд поради мораториума.
„ През идната седмица ще сезираме президента с молба да наложи отчасти несъгласие върху тези текстове в закона. Молим президента за несъгласие и молим депутатите да преразгледат този непоносим и безсрамен текст, който ще забрани на българските жители да имат достъп до нови терапии”, съобщи ръководителят на Национална пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев пред Нова телевизия.
Според някогашния здравен министър доктор Стефан Константинов този мораториум е „ безусловно измислено раздута тема”.
Той описа за ново лекарство, което се появило през 2000 година, което лекарите почнали да изписват, тъй като било противовъзпалително и лекувало ревматизъм. След 4 година обаче се оказало, че то води до тежки увреждания и доста хора са умряли от инфаркти и инсулти. Лекарството било спряно.
„ Нека да не плачем, че лекарство, което през тази или предходната година е получило позволение за приложимост, не може незабавно да се реимбурсира от нашия публичен фонд. За сигурността на пациентите, това е допустимо”, съобщи доктор Константинов.
Той разяснява и акцията на Министерство на вътрешните работи за разтрошаване на скица за успореден експорт на медикаменти: „ Става дума за непоносимо престъпно действие, което два пъти ни удари – веднъж като хора, които си плащаме здравните вноски, тъй като с нашите пари някой прави облага и повторно удря болните, които фактически са имали потребност от тези лекарства”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР