Пациентите в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория

...
Пациентите в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория
Коментари Харесай

Деца зарадваха за Коледа пациентите на психиатрична болница

Пациентите в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория посрещнаха Рождественските празници с добрина и съпричастност. Коледното знамение за тях беше обезпечено от огромна благотворителна акция на третокласници  от Основното учебно заведение „ Бачо Киро “ в старопрестолния град.


Светът не е розов като розовото хапче или розовите очила , а пациентите в психиатричните лечебни заведения не са невидими. Пандемията изостри паническите офанзиви , депресивните разстройства и усили работата и на психиатрите. 110 пациенти с разнообразни болести се лекуват в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория, споделя болничният шеф доктор Даниела Иванакова: 

„ Болницата работи на цялостен потенциал, не сме спирали да работим, откогато е започнала Covid пандемията , не сме спирали и да одобряваме пациенти. Хората, които работят в болничното заведение, за минута не не помниха, че са здравни служащи и тяхната работа е да оказват помощ на пациентите. Не позволиха да има боязън, нервност “. 

Дълги години обществото забравяше за психологично болните и в делник, и в празник . Лъчът светлина и искрицата добрина за пациентите в психиатрията в Церова кория пристигна към Коледа. Всеки от тях получи подарък, лична картичка и сладкиши

 Третокласниците направиха огромна благотворителна акция, отдадена на положителното и на болничното заведение в Церова кория по самодейност на Александра Стефанова и фамилията ѝ: 

„ Желаем да помогнем на хората, които светът ги отхвърля , да им дарим малко коледно знамение. Има доста хора, които са отделени от света и няма по какъв начин да поддържат връзка със своите близки и би трябвало най-малко малко да ги зарадваме “. 

Децата би трябвало да знаят, че са част от обществото и е по-хубаво да даряваш, в сравнение с да получаваш, споделя майката на Александра Стефка Стефанова: 

„ Децата имат потребност да схванат, че в нашия свят има и по-различни хора и когато пораснат, един ден да не отминават тези хора, да ги виждат , да желаят да ги виждат и да са необятно скроени “.  

Класната ръководителка на децата Петя Димитрова подкрепила самодейността и дружно с третокласниците създали чорапчета с дарове за всеки от 110-е пациенти на психиатричната болница, нарисували картички, създали играчки: 



„ Подтекстът е много явен – всеки човек, всяко живо създание заслужава наслада , обич и това, което всички желаем да получим, без значение от неговите болести, без значение от неговото психологично положение, без значение от неговото здравословно положение “. 

Към самодейността на децата се включиха Инспекцията по труда, Административният съд във Велико Търново, 20 компании, както и синдикатите.   

Всяко от децата, обезпечили дарове за 110-е пациенти от психиатричната болница, получи благодарствена грамота от болничния шеф доктор Даниела Иванакова: 

„ Много се веселя, че родителите и учителите са възпитали децата в такива полезности – да почитат и да мислят за другите. Това демонстрира, че чудото се случва всеки ден с нас и чудото е нашите деца, които демонстрират, че могат да бъдат състрадателни и че България ще я има , с помощта на работата на родителите, на учителите и на тези прелестни деца “. 

Снимки: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР