Пациенти с тежки заболявания пътуват стотици километри, за да си

...
Пациенти с тежки заболявания пътуват стотици километри, за да си
Коментари Харесай

Пациенти с тежки заболявания пътуват стотици километри, за да си вземат лекарство

Пациенти с тежки болести пътуват стотици километри, с цел да си вземат лекарство. Причината – доста аптеки не отпускат техните лекарства, а Здравната касата задължава болните да ги вземат от съответни обитаеми места, оповестява bTV.

В тази обстановка попадат пациенти с разнообразни болести – като множествена склероза, вирусен хепатит, ревматологични болести, редки болести и други

Тези заболели получават медикаментите си, част от тях скъпоструващи, посредством така наречен протоколи IA. За тях обаче има условие – медикаментът може да се вземе единствено от аптека в региона, в която е персоналният доктор на пациента.

Заради това условие, жена с тежко заболяване не може да вземе лекарството си от прилежащо населено място, тъй като то попада в друга област. Така тя е принудена да пътува съвсем 200 км.

В града, в който живее, и в който е персоналният ѝ доктор, няма аптека, която да отпуска лекарството. Най-близката е на 20 км, само че попада в населено място от друга област. Според разпоредбите дамата не може да си вземе медикамента от там. Затова пътува до град в нейната област, далечен на 90 км. Т.е. 180 км в двете направления.

За тази година към 16 хиляди пациенти са получили медикаментите си посредством така наречен протоколи IА. От От Здравната каса не дадоха съответно пояснение за какво е въведено ограничаването по области, само че обявиха, че то отпадне едвам когато има електронен достъп до информация за персоналните лекари и аптеките.

От своя страна аптеките нямат тласък да работят със скъпоструващите медикаменти, тъй като нямат право на надценка за тях. Получават от Касата 2 лева за обслужена рецепта. 1/4 от аптеките с контракт по Касата са отказали да работят със скъпоструващи медикаменти.

Междувременно Здравната каса изплати единствено дребна част от дължимата сума на аптеките за ноември, останалото ще им бъде платено със забавяне. В отговор – фармацевтичният съюз замрази договарянията за нов контракт за следващата година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР