Пациенти от 29 до 98 г. са спасени за едногодишното

...
Пациенти от 29 до 98 г. са спасени за едногодишното
Коментари Харесай

Пациенти от 29 до 98 г. са спасени в кардиологията в Смолян за година

Пациенти от 29 до 98 година са избавени за едногодишното действие на бранша по инвазивна кардиология в МБАЛ-Смолян. Над 1400 пациенти са минали през бранша до момента, като 144 от тях са били с изострен инфаркт на миокардата, на които е осъществена инвазивна процедура в първи "златен " час, оповестиха от управлението на болничното заведение на конференция във връзка една година от работата на бранша по инвазивна кардиология.

МБАЛ-Смолян изрично е за образец измежду останалите регионални лечебни заведения, разяснява ръководителят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова.

Смъртността в кардиологичното поделение в МБАЛ - Смолян е намаляла на половина спрямо годините преди разкриване на центъра по инвазивна кардиология. В бранша намират достъп до навременно и модерно лекуване заболели със сърдечно- съдови болести, които преди този момент трябваше да пътуват над 100 км до най-близката болница. При превозването им се губеше точно първият "златен " час при случаите с изострен инфаркт на миокарда да вземем за пример, прецизират лекари.

С откриването на този бранш 24 часа в денонощието има разполагаем инвазивен кардиолог в отделението и когато и да е могат да се правят инвазивни процедури, изяснява доктор Марин Даракчиев, изпълнителен шеф на МБАЛ- Смолян, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред миналите пациенти с инфаркт има и все по-млади хора. Първият пациент, на който е направена инвазивна процедура в бранша е 29-годишна жена. Пациентка на съвсем столетна възраст- 98 година е образец, че медиците в Кардиологичното поделение в смолянската болница се равнява със стандартите в развитите страни, където се обръща съществено внимание и на доста възрастните хора. За сърдечно-съдовите болести няма възраст, и на 100 година пациентите могат да получат извънредно бърза, неувреждаща и подобряваща качеството на живот процедура, изяснява доктор Николай Илиев, инвазивен кардиолог.

Освен пациенти от цялата Смолянска област, в центъра по инвазивна кардиология идват заболели със сърдечно-съдови проблеми от София, Пловдив, други региони на страната, даже и от Гърция.

Поставени при едни и същи условия, регионалните лечебни заведения в страната демонстрират разнообразни резултати, което е показателно, че мениджмънтът на болничното заведение и тактиката за развиване са извънредно значими, уточни доктор Дариткова. Според нея МБАЛ-Смолян е в позитивната страна на палитрата от разнообразни лечебни заведения, до момента в който измежду отрицателните образци са тези в Ловеч и Враца. "Смолян е една от дребното области, в които няма конкурентно частно лечебно заведение и регионалната болница е стожерът и мястото, където всеки един пациент от региона, в това число и туристите от Пампорово, могат да получат своевременна качествена здравна помощ на високо модерно равнище ", счита депутатът.

От бранша по инвазивна кардиология обявиха, че са в подготвеност да създадат поредност от безвъзмездни профилактични прегледи. Създаването на центъра по инвазивна кардиология в смолянската болница е вследствие на целева дотация от 1.1 млн. лева, обезпечена от Министерството на здравеопазването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР