Пациенти на бунт заради личния си лекар. След общински търг,

...
Пациенти на бунт заради личния си лекар. След общински търг,
Коментари Харесай

Преглед на улицата: Врачански квартал остана без лекар в здравната служба

Пациенти на протест поради персоналния си доктор. След общински търг, здравната работа във врачанския квартал „ Бистрец” е извоювана от доктор, който не идва на работа месеци наред. В същото време лекарят, обслужващ популацията, е заставен да преглежда пациентите безусловно на улицата. Засегнатите хора са близо 300 души.
Снимка: btvnovinite.bg
Близо 300 възрастни поданици на врачанския квартал се преглеждат на тази скамейка от месеци.

„ Това е амбулаторията на доктора, под ореха, на пейката, вее, вали, всичко е тук, тия бабички идват тук с бастунчетата, седят и той ги преглежда. Отвънка, това е срамотия за 21 век”, сподели доктор Христо Николов.
Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 10 години лекар Николай Николов приема без проблем пациенти в Здравната работа. В началото на 2018 година обаче Община Враца решила да вкара ред. Причината – в доста от здравните служби медиците не плащали постоянно наем и режийни разноски. В името на реда се организират търгове с скрито наддаване. За „ Бистрец” се явяват двама претенденти – въпросният доктор и сътрудника му Цветанка Генкова.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Самите пространства, физически са разграничени като за два кабинета, надлежно като два обекта са пуснати – кабинет едно и кабинет две”, уточни Петя Велкова, началник-отдел „ Общинска Собственост” – Община Враца.

В здравната работа на „ Бистрец” има място за две лекарски практики. Но има изискване – един доктор може да кандидатства и за двата кабинета, в случай че заплати повече. Това трансформира лекар Генкова в собственик на цялата постройка за пет години напред. Макар и с нов собственик обаче, здравната работа до ден-днешен стои заключена.

Екип на bTV се срещна с лекар Генкова в различен неин кабинет. Твърди, че е подложена на непрекъснат напън от страна на лекар Николов, заради което може да не отвори здравната работа в понеделник.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Ако не се откажа, тъй като от негова страна са закани, терзания, тъжби до кмет, до малките екрани, тъжби към този момент не знам до каква степен, моята тъжба би трябвало да е единствено до прокуратурата, тъй като на тоя гнет, на който съм подложена, не се устоя вече”, разяснява доктор Цветанка Генкова, персонален доктор.

„ Преди няколко месеца се организира търг, на който се отдават две пространства. Двете пространства, които са отдадени са с начална цена от 18 лева Д-р Николов е толкоз заинтригуван от своите пациенти, че не желае да наддаде тези велики 18 лева, които му се виждат доста за кабинета и самичък се отказва”, разяснява Владимир Тодоров, прокурист на квартал „ Бистрец”.

Колко коства неработещата здравна работа в „ Бистрец” – от едната страна са 50 лева месечен наем, а от другата – недоволството на 300 пациенти. Хората са на мнение, че доктор Николов е техен персонален доктор и би трябвало да му се обезпечи кабинет за процедура.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР