Патриотичната фондация Генерал Протогеров започна кампания под наслов Да спасим

...
Патриотичната фондация Генерал Протогеров започна кампания под наслов Да спасим
Коментари Харесай

Увеличили са се кражбите на книги от свободно достъпните шкафове във Велико Търново



Патриотичната фондация „ Генерал Протогеров ” стартира акция под наслов „ Да спасим книгите на Велико Търново ”. В четири шкафа на основни места в центъра на града преди година и половина фондацията сложи шкафове, които от време на време се зареждат с разнородни заглавия, само че се усилиха и кражбите на книги, намирани са и издания при уличните търговци или в пунктовете за вторични първични материали.

За да опазят книгите в шкафовете, от „ Генерал Протогеров “ започнаха да маркират изданията с надписи на предната корица, че са за гратис прилагане и приканват жителите също да оставят свои книги от домашните библиотеки за разменно четене. В изискванията на пандемия ползата на хората към книгите се усилва, а нашата цел е да ги опазим и да дадем опция на хората да четат гратис, уточни Георги Радев от фондацията.

„ Интерес има сигурно, тъй като ние следим шкафовете. Отделно има компания, охранителна, която се грижи за тяхната целокупност.  Докато ги сложим книгите виждаме по какъв начин хора идват, взимат, прочитат книгата, виждат дали им е забавна или си я взимат и отпътуват . Но в полза на истината огромна част от тях евентуално намират друго приложение. Или някой си ги взима за някакъв бизнес, вандализъм не бих споделил “.

 Фондация „ Генерал Протогеров “

Георги Радев призна, че имало вандалски прояви - няколко пъти са поправяни шкафовете, три или четири пъти са поправяни малките врати, които са били счупени :

" Това не ни стопира, отново ще ги счупят, отново ще ги поправяме, тъй като считаме, че тази самодейност е извънредно потребна за обществото и за града ни като цяло ".

Голяма част от книгите са от донори, друга част са закупени със средства на фондацията.

" За страдание сме намирали наши книги, както и жители са ни пращали фотоси, сигнали, че техни книги, които са оставяли в шкафовете, са намирани при уличните търговци . Затова започнахме да маркираме нашите книги, които оставяме в шкафовете с щемпел на фондацията и надпис гратис на корицата, с цел да се знае, че тези книги никой няма право да придобива дял от тях ".
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР