Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи днес летния си

...
Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи днес летния си
Коментари Харесай

Св. Александър Невски отбелязва храмовия си празник

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще означи през днешния ден летния си храмов празник, оповестиха от Българската православна черква.

На 30 август Българската православна черква уважава Пренасянето на мощите на Свети Александър Невски, а в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще бъде отслужена тържествена архиерейска Света литургия за летния храмов празник на катедралата.

Литургията е от 9.30 часа и ще бъде отслужена от Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод и предстоятел на църковното настоятелство на катедралата.

От БПЦ приканват благочестивите православни християни да вземат молитвено присъединяване в тържеството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ".

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато съветските земи били под татарско господство. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото ръководство шведският крал с многочислена армия се отправил на поход против Новгород. Княз Александър поел отбраната на града си, като упълномощил всичките си очаквания за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наименуван "Невски ".

Преди години, при посещаване в Москва на църковна делегация, водена от българския патриарх Максим, беше получен скъп подарък - парченце от мощите на Свети княз Александър Невски. Великият съветски княз се е популяризирал като самоуверен бранител на православната религия и на своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си е поискал да одобри монашеството. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където правят доста чудеса.

На 18 октомври 1998 година, след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР