Патриархът оглавява Маронитската църква, която има присъствие в Ливан, Сирия

...
Патриархът оглавява Маронитската църква, която има присъствие в Ливан, Сирия
Коментари Харесай

Историческа визита на ливански патриарх в Рияд

Патриархът оглавява Маронитската черква, която има наличие в Ливан, Сирия и Кипър. Маронитите* наброяват към 900 000 в Ливан - близо една четвърт от популацията му, означи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Пристигането на подобен върховен немюсюлмански свещеник на публично посещаване в Саудитска Арабия е необикновена демонстрация на религиозна отвореност за кралството, където се намират най-свещените места за исляма и което не разрешава практикуването на други вероизповедания, само че споделя, че желае да се отвори повече за света.

Пристигането на Раи е първото посещаване на върховен ливански представител в Саудитска Арабия от началото на рецесията, провокирана от оставката на ливанския министър-председател Саад Харири, оповестена в Рияд на 4 ноември.

Раи възнамерява да се срещне с Харири, а също със саудитския крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

"Със сигурност неговата оставка изненада ливанците и ги натъжи, и сътвори известна невъзможност ", сподели патриархът. "Надяваме се, че освен това посещаване ще можем да приказваме по тази тематика ", съобщи той.

Раи обаче сподели, че визитата му, планувано преди рецесията, няма политически темперамент, а има за цел да укрепи религиозната толерантност и взаимното битие в район, разкъсван от религиозни спорове.

*Маронитите са почитатели на християнска черква в Ливан, която признава върховенството на Ватикана. Езикът на богослужението им е западносирийски, а етническият им генезис е комбинация от финикийци, арамейци и араби. Днешните Маронити в Ливан приказват арабски като майчин език. Името маронити води своето начало от монаха Св. Марон - сирийски духовник, живял през V век, демонстрира информация в Уикипедия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР