Патова ли се оказа ситуацията с доставките на руски газ? „Газпром“

...
Патова ли се оказа ситуацията с доставките на руски газ? „Газпром“
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Не можем изведнъж да се откажем от руския газ

Патова ли се оказа обстановката с доставките на съветски газ? 

„Газпром“ желае заплащане в рубли, Европейски Съюз е безапелационен, че няма да направи такава отстъпка. Тези въпроси разяснява зам.-председателят на комисията по енергетика в Народно събрание Рамадан Аталай в студиото на „Денят ON AIR“.

„Всеки ден, всеки който е от двете страни на процеса, вади по някоя маймунка на напред във времето. По последното предложение на „Газпром“ енергийните първични материали да се заплащат в рубли – договорът има клаузи, които би трябвало и двете страни да съблюдават. Там на никое място няма конвенция да се заплаща с рубли. Това е игра на нерви. А главното, което е нужно да търсим, е салдото – с цел да получава България нужното количество първични материали от газ и петрол“, съобщи енергийният специалист на Движение за права и свободи. Решението той вижда в договаряния на умело равнище.

„Тъй като стоката се предава от съветската страна, могат да слагат такива условия. Но договорите се подписват от двете страни, би трябвало да се договаря, до момента в който се стигне до излаз. Санкциите, които се постановат, изискват всички европейски водачи да влязат в час. А това, което е належащо, са съществени първи крачки за диверсификацията“, съобщи Аталай пред Bulgaria ON AIR.

Според него не е допустимо да се откажем внезапно от съветските доставки.

„Всичко изисква време, спомагателни преговори на количества, път за различни доставки. Управляващите би трябвало да подходят със познание, освен с емоции„, добави националният представител.

Рамадан Аталай е безапелационен, че по-големи количества азерски газ няма по какъв начин да получим. И търси решението другаде – в понижаване на потреблението.

„Трябва да понижим количеството сила, които употребява България от нефт и газ. Това може да стане с възстановяване на енергийната успеваемост. Тогава вместо 3,6 милиарда кубика газ, да употребяваме 3 милиарда например“, разяснява Аталай.

Народният представител от Движение за права и свободи е уверен, че след отпадането на мораториума неизбежно да има нарастване на цените на тока.

„И вълкът утолен, и агнето цяло – не съм виждал такова нещо. След отпадането на мораториума, с спомагателните количества от АЕЦ „Козлодуй“ може да се резервира цената на електрическата енергия за битовите консуматори. Даже и да се понижи с 5%. Но няма по какъв начин да не се увеличи цената на газа, когато на международния пазар е скочила до 5 пъти“, предвижда националният представител.

Движение за права и свободи още не е взело решение кой от двамата номинирани за шеф на Българска народна банка претенденти ще поддържа. „Продължаваме промяната“ номинира за поста ръководителя на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров, „ма подобен народ“ – шефа на Бюджетната комисия в Народно събрание Любомир Каримански.

„Ние не познаваме нито Каримански като специалист, нито Гюров. Гуверньорът на една страна е лицето пред международните банкови системи. Не можем да сложим там човек, който не е прочут в банковите среди, би трябвало да има престиж и в интернационалните институции“, безапелационен беше Аталай.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР