Пътната полиция започна проверки в цялата страна правилно ли пресичат

...
Пътната полиция започна проверки в цялата страна правилно ли пресичат
Коментари Харесай

Росен Рапчев: Средно на месец загиват между 10 и 13 човека при 150 ПТП през зимата

Пътната полиция стартира инспекции в цялата страна вярно ли пресичат пешеходците . Акцията ще продължи до 30 януари. Ще има всеобщи инспекции на хора къде пресичат пътното платно. При тези, които нарушават разпоредбите, ще последват и наказания.

Акцията е поради зачестилите случаи на произшествия с пешеходци у нас. От началото на годината в страната  са регистрирани 88 катастрофи с присъединяване на пешеходци.
Специално внимание ще бъде обърнато и на водачите, които нарушават разпоредбите за придвижване по пътищата

Повече от седмица температурите на открито са целодневно минусови, снега по тротоарите не на всички места е измит. Това изисква по-голямо внимание и от пешеходците и от водачите.  Добре е да напомним, че даже пешеходците да имат преимущество на пешеходните пътеки, те би трябвало да преминат едвам тогава, когато се убедят, че автомобилът ще спре . Има обстановки, в които заради скоростта на придвижване на колата, нейното тегло, лидера да не успее да спре в точния момент.

От Пътната полиция регистрират по-голям  брой катастрофи с присъединяване на пешеходци от началото на годината и до края на месеца на територията на цялата страна се организира интервенция против погрешно пресичащи хора.  Екипите на Министерство на вътрешните работи ще наблюдават и дали колите са подготвени за зимата  и в случай че бъдат спрени коли с несъответствуващи гуми или поради някакъв различен проблем, водачите ще се глобяват на място.



През зимата, поради ниските температури, гумите на колите стават по-твърди, а това води до по-голям спирачен път , уточни за БНР Емил Панчев, ръководител на Съюза на българските автомобилисти. Панчев добави, че скоростта на придвижване би трябвало да е съобразено с изискванията на открито.

Съгласно Закона за придвижване по пътищата пешеходците също имат правила за сигурност на пътя.

Според пешеходците би трябвало да се оглеждаш преди да пресечеш, да видиш, че автомобилът е надалеч. Според други, това, че си на пешеходната пътека е задоволително, с цел да те пази от колите.

Преди близо към този момент три години разнообразни неправителствени организации, посредством провеждането на начинания по пътна сигурност припомняха правилата  на деца и възпитаници. Тяхното осъществяване сега е съвсем затихнало, защото бизнеса съвсем не отделя средства за предварителна защита.



От Асоциацията на потърпевшите при произшествия напомнят още, че за разпоредителност се раздаваха и награди . Отличавани са били към 70, 80 акции годишно. Сега, рестриктивните мерки да се събират доста хора, поради вирусната пандемия, провеждането на акции по пътна сигурност е съвсем затихнало, сподели за БНР Владимир Тодоров от Асоциацията и добави, че обстановката е довела до повече жертви на пътя през предходната година.


" Пешеходецът е най-уязвимият участник на придвижване по пътя. За последните три години през зимните месеци те са най-често потърпевшите, като статистиката сочи, че приблизително на месец умират сред 10 и 13 индивида при 150 ПТП през тези зимните месеци ", сподели пред БНР Росен Рапчев, специалист в Агенцията по сигурност на придвижването .

" Има две нови тендениции последните години. Едната е, че водачите все по-често дават преимущество на пешеходеца, а другата е, че все по-често пешеходците персичат погрешно и на рискови за него места.

Като концентрацята при секване е доста значима за пешеходеца, търпението е най-хубавият съдружник на пешеходеца ", предложи още пътният специалист.
Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР