Пат Гелсингър критикува Nvidia, че е монополизирала пазара на високопроизводителни

...
Пат Гелсингър критикува Nvidia, че е монополизирала пазара на високопроизводителни
Коментари Харесай

ИТ индустрията искала да се отърве от Nvidia


Пат Гелсингър подлага на критика Nvidia, че е монополизирала пазара на високопроизводителни калкулации и хардуер за изкуствен интелект (снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

С ветовната ИТ промишленост е изтощена от патентованата технология CUDA, създадена от Nvidia за ускорение на изчисленията благодарение на видеокарти и употребена интензивно в суперкомпютрите. Това съобщи шефът на Intel – Пат Гелсингър, който съвсем упрекна съперника си, че монополизира пазара . В същото време самата Intel няма такива разработки.

Пат Гелсингър подлага на критика Nvidia, до момента в който несполучливо се пробва да вдигне Intel на крайници съвсем три години. Nvidia е международен водач на пазарите за видеоускорителни чипове и изчислителни ускорители, употребявани в суперкомпютрите.

„ Цялата промишленост се интересува от елиминирането на пазара на CUDA ”, цитира Tom’s Hardware думите на Гелсингcр. CUDA, или Compute Unified Device Architecture, е патентована технология на Nvidia, която разрешава на графичните процесори на компанията да се употребяват във високопроизводителни калкулации.
още по темата
Гелсингър в действителност намерено подлага на критика Nvidia за доминирането ѝ на пазара на високопроизводителни калкулации и хардуер за изкуствен интелект. В същото време Intel съвсем не е показан в този сегмент – като цяло не е съперник на Nvidia, макар че доста интензивно се пробва да вземе част от пазара на дискретна графика.

Intel към момента не е постигнала съществени достижения в това отношение – през последните пет години не съумя да измести даже AMD, която непрекъснато ѝ оказва напън на пазара на процесори и заема забележителен дял в сегмента на видеокартите. Между другото, AMD, за разлика от Intel, много сполучливо се конкурира и с Nvidia в региона на ускорителите за суперкомпютри.

Гелсингър приказва за Nvidia скоро след оповестяване на първите компютри въз основата на Core процесори с кодово име Meteor Lake. За компанията те трябваше да станат, в случай че не пробив, то най-малко необятна стъпка напред, само че в реалност това към момента не се случва. Според тематичните уебресурси NoteBook Check и VideoCardz, резултатите от първите проби демонстрират, че новите процесори на Intel съвсем не се разграничават по продуктивност от предходното потомство Core, а в някои случаи даже отстъпват на Ryzen 7000.

Не е ясно дали публикуването на информация за слабостите на новите процесори на Intel е предизвикало Гелсингър да приказва против Nvidia. Но той безусловно споделя следното: „ Знаете ли, цялата промишленост е заинтригувана от елиминирането на пазара на CUDA. Смятаме, че ровът на CUDA е плитък и дребен, тъй като промишлеността се интересува от даване на по-широк набор от технологии за образование, нововъведения, просвета за данни и така нататък ”.

С цялото си изявление за Nvidia, Гелсингър се възползва от опцията да разпространява OpenVINO, безвъзмезден набор от принадлежности, който улеснява усъвършенстването на модели за задълбочено образование и внедряването им с помощта в хардуера на Intel. OpenVINO е разработка на Intel, показана през 2018 година, която специалистите на Tom’s Hardware назовават ​​„ стандарт ”.

Освен всичко останало шефът на американския производител на чипове предсказа свят на смесени калкулации. Според него, в бъдеще някои от тях ще се правят в облака, а други – на потребителско устройство, да вземем за пример на компютър. Защо за това е належащо да се употребяват хардуерните благоприятни условия на потребителските устройства и за какво изчисленията не могат да бъдат поверени напълно на облака, Гелсингър не прецизира.

Не може да се изключи, че рецензиите към Nvidia и последвалата реклама на личния артикул с отворен код са свързани. CUDA е лична разработка на Nvidia и също затворена. Никой с изключение на самата Nvidia няма достъп до кода, само че мнозина могат да се възползват от преимуществата, които дава – клиентът просто би трябвало да закупи нужния брой ускорители. И тези ускорители се радват на голямо търсене – единствено Китай харчи еквивалента на милиарди щатски долари за тях.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР