Пасхалното послание на Старозагорския митрополит Киприан бе изпратено към всички

...
Пасхалното послание на Старозагорския митрополит Киприан бе изпратено към всички
Коментари Харесай

Пасхално послание на Старозагорския митрополит Киприан: Днес ни облива Божията обич

Пасхалното обръщение на Старозагорския митрополит Киприан бе изпратено към всички Епархиоти в старозагорска епархия.

То гласи:

Обични във възкръсналия Господ Иисус Христос рожби на богохранимата Старозагорска епархия, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Величието на Пасха може да бъде осъзнато единствено с непреходните думи „ Христос възкръсна от мъртвите, със гибел гибелта победи и на тия, които бяха в гробовете, живот подари “. Празник е и в неговата безкрайност са скрити раждането на Царството на благодатта и епохата на спасението. 

Днес ни облива Божията любов, положителното завинаги тържествува, тъй като „ Христос, един път възкръснал от мъртвите, към този момент не умира: гибелта няма към този момент власт над Него… “/ Рим.6:9/.

Възкръсналият безшумно допира всяко положително и вярващо сърце, благодатта Му и през днешния ден в празничния ден, както преди две хиляди години окриля със светлите думи „ Радвайте се “ /Мат. 28:9/. Възторг и изобилна духовна избавителна светлина излъчва Празникът на празниците. Чрез него още веднъж сме „ рожби Божии “ /Йоан 1:12/ и се извърши всичко това, което пророците бяха предсказали за Иисуса Христа.

Пасха е венецът на вярата, вярата и любовта, тържествуване от истинната победа над тъмнината, злобата и безнадеждността, празненство на свободата ни от властта на отчаянието. Величествен ден на изстрадана любов сияе пред нас. Спасителят, Богочовекът Иисус Христос, понесъл кръста от греховете на човешкия жанр, с разпятието Си приключва светлото Божие домостроителство, дарувайки сили за духовна битка срещу „ поднебесните духове на злобата “ /Еф.6:12/.

Изкупителният героизъм на Спасителя ражда Новия Завет на Бога с индивида, ново обучение за приятелство и мир, за правота и добрина.

„ Мир вам! “, споделя Възкръсналият Господ на учениците си и какъв брой потребност има в този момент светът да чуе и се вслуша в думите Му. Себичността и себелюбието в суетата на съвремието затулва духовността, отдалечава ни едни от други. Очите на сърцата ни понасят ненавист и тя пуща корени в душата. С нея преставаме да виждаме себе си и индивида до нас, и болката му. Огънят на войните и сега, в тези светли дни, освен лишава човешки животи и опустошава плодове на градивен труд, само че трансформира и нравствените упори на милиони индивиди по света.

Силата на нас, вярващите хора, е в молитвата и опазването на съвестта. Когато се стремим към Бога, Който е в центъра на всичко, даже без да осъзнаваме, съкратяваме дистанциите между тях. Така разбираме, че в действителност всички сме братя и сестри, рожби на Небесния ни Отец, Който страда и Възкръсна за нас. Неговото Кръстоносене ни задължава да настояваме с гражданската си позиция и усилени молебствия да се трудим час по-скоро да спрат братоубийствените войни. Пасха е непреходното доказателство, че „ Бог е обич “ /1Йоан 4:8/ и претърпя всичко, с цел да ни остави своя мир и утвърди в него.

Неговата истина и словата Му пребъдват во веки, преходността няма власт над тях. Спасителят, блестящ в светлината на Възкресението ни припомня „ Небе и земя ще премине, но думите Ми няма да преминат “ /Лук.21:33/. 

Тържествуващата ни Църква на този ден - Велик и носен епохи от сърцата на предците ни, още веднъж приканва „ да се прегърнем, да речем: братя “, да бъдем почтени наследници, на Този, Който ни извика за живот, претърпя неизказани премеждия, с цел да ни възвърне в истината и положителното. Възкръсналият Господ Иисус Христос и в този момент чака да се утвърдим в любовта и смирението му. От свободната ни воля зависи това да се случи, а Той търпящ и обичащ ни, е до търсещите Го души, и Негови са божествените думи „ Аз съм с вас през всички дни до свършека на света “/Мат.28:20/, „ Дерзайте: Аз победих света “/ Йоан.16:33/.

Отечески приветствам всички рожби на Старозагорската епархийска черква с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно честитя мирът, благостта,светлината и обичта на Нашия Възкръснал Спасител да носят в сърцата на всички доста топлота и наслада, която в никакъв случай не угасва!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С цялост на Пасхалната наслада, Ваш во Христа молитствувател,

Старозагорски митрополит КИПРИАН
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР