Първото заседание на 48-ото Народно събрание ще започне в 9:00

...
Първото заседание на 48-ото Народно събрание ще започне в 9:00
Коментари Харесай

48-ят парламент започва работа, четирима са кандидатите за председател

Първото съвещание на 48-ото Народно заседание ще стартира в 9:00 часа. Съгласно Конституцията, най-възрастният депутат открива съвещанието. В 48-ото Народно заседание той е художникът Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Традицията първото съвещание на новоизбрания парламент да се открива от най-възрастния народен представител в залата води началото си още от Търновската конституция. 

По време на тържественото съвещание, в което ще прозвучат химните на България и на Европейски Съюз, депутатите ще положат клетва. Клетвата гласи: „ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се! “.  

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания вършат представители на парламентарните групи. В 48-ото Народно заседание влизат седем политически сили.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. За ръководител на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото Народно събрание.  

„ Продължаваме Промяната “ има 53 депутатски места. За ръководител е препоръчан Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент. 

Движението за права и свободи е с 36 места, а за ръководител на групата се чака да бъде определен ръководителят на движението  Мустафа Карадайъ. 

„ Възраждане “ има  27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов.  

„ Българска социалистическа партия за България “ е с 25 народни представители. За ръководител на групата е определена водачът на партията Корнелия Нинова.  

„ Демократична България “ има 20 народни представители, ръководител на парламентарната група ще е Христо Иванов. 

„ Български напредък “ е с 12 депутати, ръководител на групата ще е водачът на партията Стефан Янев. 

В 48-ото Народно заседание дамите са 57, а мъжете – 183.

Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи са рекордьори по участия в парламенти. За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият подред, в който е определен за депутат. За първи път става народен представител в 38-ото Народно заседание и от този момент без спиране е в Народното събрание. Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад тила си девет Народното събрание, а 48-ото Народно заседание ще е десетото, в което вземат участие.

От Движение за права и свободи е и най-младият депутат – 25-годишната Набие Кабак.  

По традиция, откакто депутатите положат клетва, ще бъде определен и ръководител на 48-ото Народно заседание. Той ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. Народните представители ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

За поста ръководител на 48-ото Народно заседание има четири номинации.

ГЕРБ-СДС предлага за ръководител на Народното събрание Росен Желязков. От " Български напредък "  заявиха през вчерашния ден пред Българска национална телевизия, че ще го поддържат. 

„ Продължаваме Промяната “ предлага Никола Минчев, който ръководеше работата на депутатите и в 47-ото Народно събрание. Кандидатурата на Минчев се поддържа от ПГ „ Демократична България “.

„ Възраждане “ издига Петър Петров.

„ Българска социалистическа партия за България “ номинира Кристиан Вигенин. 

На откриването на 48-ото Народно заседание ще участват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. По традиция президентът Радев ще направи послание към народа и народните представители от парламентарната естрада. Поканени на тържественото съвещание са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, някогашни ръководители на Народно събрание, членовете на Министерския съвет, представители на правосъдната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас. 

Веднага откакто прекрачат прага на знаковата постройка, новите депутати ще получат директория, готова от администрацията на Народното събрание. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, устав за активността на Народното събрание,  както и управление за употреба на пултовете за гласоподаване. В комплекта има също брошура с разказани непрекъснатите делегации на Народното събрание в интернационалните организации. Там е и клетвеният лист, който народните представители подписват, откакто положат клетва в пленарната зала.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР