Първото съдебно решение от поредицата данъчни мегадела на държавата срещу

...
Първото съдебно решение от поредицата данъчни мегадела на държавата срещу
Коментари Харесай

Съдът: Еврофутбол дължи 330 млн. лв., пропуснати със съдействието на трима министри

Първото правосъдно решение от поредицата данъчни мегадела на страната против компании с присъединяване на предприемача Васил Божков е произнесено на 8 март. На първа инстанция съдът удостоверява, че сдружението " Еврофутбол " дължи на страната 261 млн. лева такси и 67.7 млн. лева лихви, тъй като за период от пет години е внесло доста по-малко от дължимото по закон. В същото време съдът открива, че законът не е прилаган правилно освен от хазартния оператор, само че и от Министерството на финансите, което е асъдействало за вредата за бюджета. В интервала от 1 януари 2014 до края на 2019 година са виновни за несъбраните такси - Петър Чобанов, Румен Порожанов и Владислав Горанов.

Скандалът за неплатени към 700 млн. лева от компании на предприемача Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите съперници братя Найденови. Тогава някогашният финансов министър Владислав Горанов трансферира виновността за вредата напълно върху хазартните компании, които погрешно ползвали закона. Оказа се, че схемата е тръгнала още от и не е била изменена при ръководството на Бойко Борисов. Що се отнася до Божков, който се намира в Дубай, той продължава да твърди, че е безупречен поданик и неотдавна даже прикани медиите да го назовават " най-големият поданик " и " българин, който обича България ". От тримата някогашни министри, които са проспали схемата, един е кандидат-депутат от Движение за права и свободи (Петър Чобанов), а различен е създател на икономическата стратегия на ГЕРБ ().

В своето решение от 8 март 2021 година столичният административен съд (АССГ) остро подлага на критика дейностите на Министерството на финансите, които са довели до неплащането на такси върху хазартни игри за стотици милиони левове, оповестява. В същото време арбитър Антоанета Аргирова признава акта на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта, с който се начисляват неплатени такси за близо 300 милиона лв. от игрите на " Еврофутбол ".

От експертизата по делото излиза наяве, че за петте години общата стойност на направените
залози е 2.62 милиарда лв., размерът на държавната такса е общо в размер на 393 375 373 лв.. От тази дължима сума обаче сдружението е внесло единствено 132 210 481 лв.. Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лв. такси и 67 723 041 лв. лихви, за които в този момент Национална агенция за приходите съди " Еврофутбол ".

Любопитно в решението е, че съдът не признава 30 млн. лева от претендираната от Национална агенция за приходите сума, тъй като става дума за такси от изминал по отминалост интервал - сред 1 февруари 2014 година и 30 ноември 2014 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР