Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 - "Авифавир", на

...
Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 - "Авифавир", на
Коментари Харесай

Първото лекарство срещу COVID-19 тръгва по аптеките

Първото утвърдено в света лекарство против COVID-19 - "Авифавир ", на основа на веществото фавипиравир скоро ще бъде пуснато в българските аптеки. Руският фонд за директни вложения (РФПИ) и съветската фармацевтична компания "Химрар " към този момент са договорили доставки на препарата за още 17 страни, съобщи ТАСС.
Препаратът ще бъде доставен у нас, в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Салвадор, Хондурас, Кувейт, Панама, Парагвай, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Уругвай, написа Българска телеграфна агенция.
"Авифавир " към този момент е на пазара в Беларус, Боливия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Узбекистан; чакат се доставки за още 17 страни, показва РФПИ.
През май т. година "Авифавир " бе регистриран от съветското здравно министерство и стана първият в света препарат въз основа на веществото фавипиравир, утвърден за лекуване на COVID-19. От април в проучванията на препарата са взели участие 408 пациента с доказан ковид в 35 медицински центъра из цяла Русия. През октомври пациентите ще станат общо 460, сочат данни на фонда.
От юни до момента в клиниките на 74 от общо 85 района в Русия са доставени над 60 000 опаковки "Авифавир ", отбелязва ТАСС.
У нас то ще се продава единствено против рецепта. Фавипиравир се употребява в Япония от няколко години като антигрипен сътрудник, само че е тестван и против суперсмъртоносната ебола в Африка при една от последните епидемии на чумата там.
Медикаментът се намира във фаза 3 от клиничните изследвания за резултатност против затрудненията, породени от ковид с отлични стойности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР