Първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което

...
Първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което
Коментари Харесай

Работодателите у нас ще засилят търсенето на кадри през след...

Първото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което включва 826 работодатели от пет района и дванадесет индустриални бранша в страната, демонстрира, че близо една четвърт от фирмите възнамеряват да усилят работната мощ през идващите шест месеца. В същото време 6% от бизнеса предвижда съкращения, 45% ще резервира числеността на чиновниците си, а 26% от организациите не са сигурни по отношение на проектите си за наемане. Така чистият коефициент на заетостта на БКЗ, получен от разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ,и тези, които предвиждат да я усилят, е +17% за интервала октомври 2021 г.–март 2022 година

„ Резултатите от проучването ни отразяват, от една страна, икономическата и политическа неустановеност, пред която е изправен българският бизнес и, от друга, задълбочаващият се проблем с дефицита на фрагменти. Вече не приказваме просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, с цел да може работодателите да привлекат и задържат нужните им чиновници изключително в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията,” разяснява Надя Василева, ръководител на конфедерацията. „ Както заетите, по този начин и работодателите се адаптирахме в крачка към новата работна действителност, само че с цел да бъде пътят ни напред по-лек, би трябвало да можем да разчитаме и на съответна на тази действителност цифровизация и законодателна рамка, каквито към момента липсват.”

Най-оптимистични проекти за наемане на нови чиновници споделят работодателите от секторите „ Информационни технологии”, „ Производство” и „ Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%), до момента в който секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство” (-7%), „ Селско, горско и рибно стопанство” (-2%) и „ Добивна промишленост” (-1%) ще предложат минимум благоприятни условия за работа през идната половин година.

„ Цифрите не са изненадващи за никого. Традиционно мощните браншове ще продължат да порастват, тъй като бизнесът от години образова самичък фрагментите си под формата на вътрешнофирмени академии и партньорства с институции и не стопира да предлага новаторски академични стратегии. Сега е моментът фирмите всеобщо да премислят бизнес тактиките си и да дават повече благоприятни условия за придобиване на нови умения и по-голям достъп до кариерна реализация на различни групи от гении като дамите и хората с увреждания, в случай че желаят да преминат Рубикон през идващите месеци на очевидна неустановеност.”

Изследването на коефициента на заетостта на БКЗ също демонстрира, че в интервала октомври 2021 година – март 2022 година работодателите в четири от петте района възнамеряват да наемат нови чиновници. Кандидатите за работа могат да чакат най-вече кариерни благоприятни условия в София, където коефициентът на заетостта е +69%, Пловдив (+18%) и Варна (+8%). Работодателите от бургаския район имат умерени проекти за наемане на чиновници с коефициент на заетостта от +5%, до момента в който Русе е единственият район, в който заетостта няма да пораства (-4%) до края на март идната година.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР