Първото изстрелване на “Лонг Марч 5 бе проведено на 3-ти

...
Първото изстрелване на “Лонг Марч 5 бе проведено на 3-ти
Коментари Харесай

УСПЕХ: Тежкотоварната китайска ракета Лонг Марч 5 се върна в експлоатация след безпрепятствено изстрелване!

Първото изстрелване на “Лонг Марч 5 ” бе извършено на 3-ти ноември 2016-та. Множество проблеми съпътстваха противоположното преброяване, а след излитането спътникът бе въведен в неправилна орбита. Впоследствие спътникът възпламени своите лични мотори и поправя орбиталните си параметри, след което стартът бе оповестен за сполучлив.

Истинската покруса за китайската космонавтика настъпи на 2-ри юли 2017-та, когато по време на второто изстрелване един от моторите “YF-77 ” на първата степен се самоизключи поради отвод на турбопомпа. Ракетата и спътникът бяха напълно изгубени. Китайските експерти се захванаха да поправят дизайна на “YF-77 ”, като през 2018-та година бе извършено тестово сполучливо запалване. Впоследствие бяха открити други недостатъци, които отложиха третото изстрелване първо за януари, след това за юли и по-късно за края на 2019-та година. 

Но напъните на китайските експерти доведоха до триумф и през днешния ден стана ясно, че те са съумели да стабилизират дизайна на “Лонг Марч 5 ”. Днешното изстрелване бе факт в 14:45 ч. българско време и спътникът “Шичжиян 20 ” е в вярната си орбита. Какво значи това за китайската галактическа стратегия?

На първо място, Китай най-накрая ще може да осъществя задачата си до Луната “Чанг’ е 5 ” – това е първата възвръщаема експедиция до естествения ни сателит, откогато през 70-те години на предишния век американските астронавти от “Аполо ” и руските автоматизирани станции “Луна ” взеха проби от лунния грунт и ги доставиха на Земята за по-нататъшно проучване в лаборатории. “Чанг’e 5 ” трябваше да лети още в края на 2017-та година, само че след повредата на “Лонг Марч 5 ” това нямаше по какъв начин да стане. Сега обаче подготовката за полет може още веднъж да стартира. 

Второ, което е и най-критично за китайската космонавтика, страната ще може да изстреля роботизираната си задача до Марс, която се състои от спускаем уред и марсоход. Това ще е вторият опит на Китай да доближи до Червената планета – първият път бе през 2011-та година, когато китайски орбитален уред бе прикачен към съветската задача “Фобос-Грунт ”. Но след неуспеха на руснаците Китай сътвори своя независима марсианска изследователска стратегия. Ако днешният старт на “Лонг Марч 5 ” не бе сполучлив, това щеше да значи дълготрайно отсрочване за новата роботизирана задача и тя щеше да пропусне стартовия си прозорец през лятото на 2020-та.

Трето, най-накрая могат да стартират полетните тествания на новия пилотиран галактически транспортен съд, който се чака някой ден да полети до Луната. Прототип на кораба може да бъде изстрелян още през първата половина на 2020-та.

Четвърто, ще стартира градежът на първата модулна орбитална станция на Китай. Основният модул “Тианхе ” трябваше да бъде изстрелян през 2018-та и със забавянията на “Лонг Марч 5 ” това не се случи – само че към този момент и този план може да потръгне. 

Днес, откакто “Лонг Марч 5 ” още веднъж полетя сполучливо, мнозина си отдъхнаха и се успокоиха – по понятни аргументи! 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР