Първото изображение на черна дупка, заснето преди четири години, разкри

...
Първото изображение на черна дупка, заснето преди четири години, разкри
Коментари Харесай

Ето как изглежда черната дупка

Първото изображение на черна дупка, снимано преди четири години, разкри размит, огнен обект с формата на поничка. Сега учени са употребявали изкуствен интелект, с цел да " ретушират " тази галактическа хубост, оповестяват международните информационни организации.

Актуализираната фотография, оповестена в " Астрофизикъл джърнъл летърс ", резервира истинската форма, само че демонстрира по-тънък пръстен и е с по-голяма заостреност на изображението, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимката, оповестена през 2019 година, сподели голямата черна дупка в центъра на галактиката M87, която се намира на повече от 53 милиона светлинни години от Земята. Една светлинна година се равнява на 9,5 трилиона километра.

Снимката беше направена благодарение на данни, събрани от мрежа от радиотелескопи по целия свят, и демонстрира завихрящи се светлина и газ.

Въпреки взаимната работа на доста телескопи, в данните останаха пропуски.

В актуалното проучване учените са разчитали на същите данни и са употребявали машинно образование, с цел да попълнят тези пропуски.

Получената фотография наподобява сходна на истинската, само че демонстрира по-тънка " поничка " и по-тъмен център, означават откривателите.

" Имам чувството, че в действителност го виждаме за първи път ", сподели астрофизичката и водещ създател Лия Медейрос.

Медейрос добави, че екипът възнамерява да употребява машинно образование и върху други изображения на небесни обекти, в това число и за черната дупка в центъра на нашата вселена Млечен път.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР