Първото българско електронно писмо е изпратено през 1987 г. от

...
Първото българско електронно писмо е изпратено през 1987 г. от
Коментари Харесай

30 г. от първото българско електронно писмо

Първото българско електронно писмо е изпратено през 1987 година от Варна до Шотландия от инж. Драгомир Славов и неговият студент Даниел Калчев, които тогава били учител и студент в Техническия университет във Варна. Това заяви Нова телевизия.

Между 1985 и 1989 година преподавателят във варненския Технически университет работи по научноизследователска тематика на Министерството на превоза за създаване и внедряване на система за надзор и диагностика на телефонната мрежа. Така той първи в България построява мрежова конструкция, която разрешава изпращане на електронно известие през интернет.

„ Подготовката търпя доста години, а изпращането единствено няколко минути”, споделя самият Славов. Модемът, с който е изпратен първият имейл в България, даже не е можел самичък да набира номера. За задачата Славов и студентите му употребявали телефон с шайба, обвързван към компютъра „ Правец”.

Инженерът е основател и на първия интернет уебсайт и уеб сървър в нашата страна. Той първи в света употребява технологията за автоматизирано ръководство и настройване на сигурността на домейните в интернет посредством електронни документи. „ Много хора споделяха: „ то ние нямаме самун да ядем, а вие говорите за някакви фантастични работи”, спомня си Славов за времената когато тази технология е прохождала у нас.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР