Първообразът на съвременния мултимедиен проектор може да бъде видян като

...
Първообразът на съвременния мултимедиен проектор може да бъде видян като
Коментари Харесай

Един от първите мултимедийни проектори показва музей във Варна

Първообразът на актуалния мултимедиен проектор може да бъде забелязан като експонат в Музея за нова история на Варна. Устройството, което съставлява кутия с преносима лупа начело за фокус, а вътре има място за горяща свещ, се намира на партерния етаж. Моделът на проектора е измежду първите употребявани в Европа, описа уредникът на музея Теодор Роков, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Предназначението на предмета излиза наяве едвам неотдавна, когато от екипа на музея се готвят да пуснат следващата месечна мистерия към почитателите си в интернет, обвързвана с някой от експонатите и неговата приложимост.

„ Бяхме изредили три вероятни отговора – фенер за осветление на сцена, фотоапарат и кинокамера. За моя огромна изненада се оказа, че не е никой от тези три отговора “, разяснява Роков.

Друг любопитен експонат, който притегля вниманието на посетителите и е оригиналност от тази година, е геодезически инструмент, употребен от началника земемерната работа във Варна. Той е създаден в края на 19 век и е в идеално непокътнато положение.

Новост за музея са и 12 QR кода, сложени до забавни предмети, най-вече от залата с техниката на приземния етаж.

„ Всеки с мобилен телефон и включен мобилен интернет, тъй като подземен няма Wi-Fi, може да сканира този код и непосредствено се включва видео, което демонстрира по какъв начин действа съответното устройство. Има печатна преса от края на 19-и век, може да се чуе трясъкът на машината. Вижда се по какъв начин работи машинален стан. Достъпни са клипчета на обущарска работилница, по какъв начин се създава обувка от кожа с дървени калъпи, има видео на ютия, която е цялостна с плам. Музеят към този момент се развива. Не е това статично пространство, оживява се самата експозиция “, сподели още Роков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР